Ahmedinejad adaylık başvurusunda bulundu

Ahmedinejad adaylık başvurusunda bulundu
Güncelleme:

İran'da 19 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday başvurularının ikinci gününde, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da adaylık başvurusu yaptığı bildirildi.

İran'da 19 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday başvurularının ikinci gününde, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da adaylık başvurusu yaptığı bildirildi.

İran resmi haber ajansı İRNA'da yer alan habere göre, eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, daha önce adaylık başvurusunda bulunacak isimlerden Hamid Bakayi'yi destekleyeceğini açıklamasına rağmen bugün kendisi adına da başvuru yaptı.

Ahmedinejad'ın, İran lideri Ali Hamaney'in "aday olmaması" yönündeki tavsiyesinin aksine hareket etmesi ise dikkati çekti.

Hamaney, birkaç ay önce yaptığı açıklamada, bu yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ahmedinejad'ın aday olmamasını istemiş, bunun üzerine Ahmedinejad, kendi Cumhurbaşkanlığı döneminin birinci Başkan Yardımcısı Bakayi'ye desteğini belirterek, siyasetten uzak durmayacağı mesajını vermişti.

İran'da 19 Mayıs'ta yapılacak 12'nci dönem Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvuruları dün başlamış ve ilk gün başvuranların sayısı 100'ü geçmişti.

Adaylık başvuruları 15 Nisan Cumartesi gününe kadar devam edecek, kesin adayların isimleri ise 26 Nisan'da duyurulacak.

AHMEDİNEJAD KİMDİR ? 

Ahmedinejad, Kuzey İran'da, Tahran Eyaleti'ne doğudan komşu olan Semnan Eyaleti'nin Garmsar kenti yakınındaki Aradan köyünde bir nalbantın oğlu olarak dünyaya gelmiştir.

1976 yılında ülke genelinde yapılan üniversite giriş sınavında 132'nci olarak İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin inşaat mühendisliği bölümüne girmiştir. Tahran Belediye Başkanlığı'ndan önce İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaktaydı. Tahsilini de bu üniversitede yapmıştır. Tahran'a 400 km uzaklıktaki Erdebil Eyaleti'nin valilik makamınına atanmış aynı zamanda Tahran'daki İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden verilen PhD diploması, doktora ve valiliğin yanında yaptığı öğretim üyeliği görevine karşı profesör ünvanı bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanı seçilmeden önceki dönemde, (3 Mayıs 2003 ile 28 Haziran 2005 arasında Tahran belediye başkanlığı yapmıştır. Mesleği inşaat mühendisliğidir. 24 Haziran 2005 İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda seçilmiş, 3 Ağustos 2005'de ardarda 8 yıllık cumhurbaşkanlığı süresini doldurduğu için makamından çekilen Muhammed Hatemi 'nin yerine cumhurbaşkanlığına başlamıştır.

AA