AİHM Türkiye'nin talebini reddetti !

AİHM Türkiye'nin talebini reddetti !

AİHM Türkiye'nin DTP ile ilgili temyiz talebini reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) temyiz  başvurularını inceleyen 5 kişiden oluşan paneli, kapatılan Demokratik Toplum  Partisi (DTP) ile ilgili bu yıl ocak ayında verilen karara yönelik itirazı reddetti.  
 
Panel tarafından yapılan açıklamada,  Türk hükümetinin, davanın 17  yargıçtan oluşan ve temyiz özelliği gören Büyük Daire’de yeniden görülmesi  talebinin kabul edilmediği bildirildi. 
 
AİHM’nin ilgili dairesi, kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş  BaşkanlarıAysel Tuğluk ve Ahmet Türk ile diğer üyelerin 2010'da yaptığı  başvurular ile ilgili olarak bu yıl 12 Ocak’ta aldığı kararda, "Türkiye’nin,  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) toplanma ve örgütlenme hakkıyla ilgili  11. maddesini ve özgür seçimlerle ilgili 1. protokolün, 3. maddesini ihlal  ettiğine" hükmetmişti.
 
Kararda, Anayasa Mahkemesinin, partiyi 2009'da kapatma kararının haklı  gerekçelere dayanmadığı iddia edilirken yine parti yöneticilerinin  açıklamalarının partiyi kapatmak için gerekçe olarak gösterilemeyeceği ileri  sürülmüştü.
 
AİHM, Tuğluk ve Türk’e otuzar bin avro, parti üyesi Ahmet Ay’a 7 bin  500 avro maddi tazminat ile Türk ve Tuğluk'a mahkeme masrafı olarak 3 bin, Ay’a  ise bin avro ödenmesini kararlaştırmıştı.
 
Anayasa Mahkemesi, kapatma kararının gerekçesinde, "DTP’nin, terör  örgütüPKK ile aynı siyasi hedeflere sahip olduğuna ve yine parti yöneticilerinin  açıklamalarının PKK’nın terör stratejisine hizmet ettiğine" hükmetmişti.