Anayasa'ya Allah'ın adı girsin mi tartışması!

Anayasa'ya Allah'ın adı girsin mi tartışması!
Güncelleme:

Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'in, yeni anayasada Allah'a da atıfta bulunulması yönündeki teklifine kamuoyundan farklı tepkiler geldi.

Patrik Kirill, dini inancı ne olursa olsun halkın büyük bir bölümünün Allah'a inandığını belirterek “Ulusal marşımızda Tanrının adı geçiyorsa, anayasada neden bu olmasın?” demişti.

Konuyla ilgili tepkileri derleyen Noviye İzvestiya gazetesi ise, Patrik'in iddiasının aksine Rusya'nın dünyada ateist nüfusun en kalabalık ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

Zaman zaman kilise yönetimine aykırı çıkışlarıyla dikkat çeken ünlü din adamlarından Andrey Kurayev de Patrik'in tavrını "siyasi oburluk" olarak niteledi. Kurayev, "Ne yazık ki Ortodoksluğun genlerinde siyasi tevazu bulunmuyor" şeklinde konuştu.

Türkrus sitesinin aktardığına göre, popüler blog yazarı Aleksandr Gorbunov da Patrik Kirill'i sert bir dille eleştirdi. Gorbunov, yeni anayasanın önüne gelen herkesin aklına gelen "parlak fikirleri" yazmak istediği bir yazboz tahtasına döndüğünü söyledi.

Öte yandan, Rusya Müslüman toplumunun önde gelen isimlerinden, Rusya Müslümanlar Merkezi Kurulu Başmüftüsü Talgat Tajuddin ise Patrik Kirill'in önerisine destek verdi. Tajuddin ek olarak geleneksel dinlerin devlet tarafından parasal olarak desteklenmesini istedi.