Arap Birliği'nden Türkiye'ye Musul tepkisi

Arap Birliği'nden Türkiye'ye Musul tepkisi

Geçtiğimiz aylarda Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik operasyonları kınayan Arap Birliği, şimdi de Musul'daki Türk askerleri ile ilgili Ankara'yı uyardı.

Arap Birliği'nden, Bağdat'ın çağrısı üzerine, Türkiye'nin Irak'ın Musul kentindeki askeri varlığını görüşmek üzere olağanüstü gerçekleştirdiği toplantıdan Ankara yönetimine uyarı geldi. Arap Birliği, Türkiye'nin bölgedeki tutumunun "rahatsız edici", Irak'ın söz konusu durum hakkındaki kaygılarının ise "haklı" olduğunu açıkladı.

Arap Birliği, Kahire'deki genel merkez binasında Bağdat yönetiminin çağrısı üzerine,Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığını görüşmek üzere bugün olağanüstü toplandı. Toplantıya, Arap Birliği'ne üye 22 ülke dışişleri bakanlarının tamamına yakını katıldı. İlk oturumun ardından açıklama yapan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El-Arabi, 4 Aralık günü Irak'ın Musul kentine bağlı Başika mıntıkasına asker gönderen Ankara yönetimine, "Arap ülkelerinin sınırlarını aşıp topraklarına giren Türkiye'nin tutumunu rahatsız edici buluyoruz ve bölgeden en hızlı bir şekilde çekilmesini istiyoruz." çağrısı yaptı. Arabi, "Irak'ın kaygılarını haklı buluyor ve tutumunu sonunda kadar destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

BAE DEVLET BAKANI: TÜRKİYE VE İRAN, ARAP TOPRAKLARINDAN ÇEKİLMELİ

Arap Birliği dışişleri bakanları görüşmesine başkanlık eden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş ise "Türkiye ve İran'ın Arap topraklarından artık çekilmesi gerektiğini" belirterek, söz konusu durumun bölgeyi daha da tehlikeli bir konuma sürüklediğini vurguladı.

IRAK DIŞİŞLERİ BAKANI: ARAP BİRLİĞİ'NİN TÜM KARARLARINA UYACAĞIZ

Görüşmelerde söz alan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Arap Birliği'ne ilk oturumdaTürkiye aleyhine aldığı uyarı kararı için teşekkür etti. Ayrıca Cafer'i, bundan sonra Arap Birliği'nin alacağı tüm kararlara da uyacaklarını belirtti. Kahire'deki görüşmelerde konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri de, Türkiye'nin Irak topraklarına girmesine karşı çıktığını ve "şartsız-şüphesiz" Bağdat'ın yanında olacaklarını dillendirdi. Şükri, bölgede IŞİD, Nusra Cephesi, El-Kaide ve diğer terörist grupların yok edilmesi için de ortak hareket edilmesi gerektiğini açıkladı.

Türkiye, 4 Aralık'ta ağır silahlarla Musul'un Başika bölgesine asker intikal ettirmişti. Söz konusu bu gelişme Bağdat-Ankara arasında gerginliğe neden olmuştu. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, 13 Aralık'ta, Başika bölgesindeki Türk askerlerine ilişkin Arap Birliği'ne çağrıda bulunarak, acil toplantı talep etmişti. Ankara yönetimi ilk olarak askerlerini geri çekmeyeceğini belirtmişti. Irak'ın BM'ye gitmesi üzerine ise Türkiyeaskerlerini geri çekmek zorunda kalmıştı.