Bu şirket uyuyan çalışana daha çok maaş veriyor

Bu şirket uyuyan çalışana daha çok maaş veriyor
Güncelleme:

Japonya'da uykusuzluktan kaynaklanan stres bozukluğu ve çeşitli sağlık sıkıntıları bazı şirketleri harekete geçirdi. Japonya'da hizmet veren özel bir şirket, çalışanlarına ayda 3 bin lira fazla maaş ödemek için ilginç bir şart koştu: Günde en az 6 saat uyumak.

Japonya günlük yaşamın çok hızlı olduğu bir ülke. İnsanların günleri iş ile o kadar dolu ki, birçok insanın uyumaya zamanı yok.

Bu sebeple insanlarda yüksek tansiyon, depresyon, bilişsel yeteneklerin zayıflaması gibi bazı hastalıklar görülüyor. Günde 6 saatte az uyuyan Japonlar, buldukları her yerde uyuyorlar.

Tokyo'daki bir düğün organizasyonu şirketi, çalışanlarına 3 bin lira daha ek ödenek yapma kararı verdi. Gerekçesi ise oldukça şaşırtıcı. Şirket, çalışanlarından günde en az 6 saat uyumalarını şart koşuyor. Crazy isimli şirketin CEO'su Kazuhiko Moriyama, Japonya'nın uyku ile ilişkisini düzeltmesi gerektiğine inanıyor.

Moriyama, 'İşçi haklarını korumanız gerek aksi taktirde ülke olarak güçsüzleşiriz' diyor.

Japonya'da bu yaklaşım son dönemde popülerlik kazanıyor ve insanlar sağlığa ve refaha daha fazla önem vermeye başlıyor.

Japon Sağlık Bakanlığı, işverenlerin 'uykudan feragat edilebilir' yaklaşımını terk etmesi ve çalışanların iyi dinlenmesinin öneminin vurgulanması için bir yönerge hazırlıyor.

Japon Uyku Araştırmaları Topluluğu ise yetişkin erkeklerin yüzde 71'inin düzenli olarak 7 saatten daha uyuduğunu söylüyor.

Daha da kötüsü, Japon yetişkinlerin yüzde 30'u uyuyabilmek için alkole yöneliyor. Bu da gelecekte daha fazla sağlık sorununun ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Dünya Halleri'nde yer alan habere göre, çalışanlarını mümkün olduğunca fazla çalıştırma kültürüne sahip şirketler için de bu uygulamayı değiştirmenin çok geçerli sebepleri var. 2009'da yapılan bir çalışmaya göre, yetersiz uykunun sebep olduğu sağlık bozuklukları ve yüksek ölüm oranları Japonya ekonomisinin yılda 138 milyar Dolar zarar etmesine sebep oluyor. Bu rakam ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 2,92'sine tekabül ediyor.