Çinliler ''maymun'' ve ''domuzdan'' yeni bir canlı üretti!

Çinliler ''maymun'' ve ''domuzdan'' yeni bir canlı üretti!
Güncelleme:

Çin’deki bilim insanları organ nakli bekleyen hastalar için oldukça önemli bir gelişmeye imza attı. Araştırmacılar, maymun ve domuz kırması canlı yavrulatmayı başardılar. Bu, organ nakli bekleyen hastalar için oldukça önemli bir gelişme.

Çinli bilim insanları, hayvanlardan insanlara nakledilecek organ çalışması kapsamında maymun ve domuz kırması bir yavru üretmeyi başardı. İki kimera domuz yavrusu, doğduktan bir hafta sonra ölse de her ikisinin de karaciğerlerinde, akciğerlerinde, dalaklarında, kalplerinde ve ciltlerinde makak maymunlarının DNA’sı bulundu.

New Scientist’te yayınlanan makaleye göre IVF kullanılarak dişi bir domuza yerleştirilen 4.000 embriyodan yavrulatıldılar. Pekin’deki State Key Laboratory of Stem Cell and Reproductive Biology’den bir ekip, maymun hücrelerini floresan protein üretmek için değiştirdiler. Floresan proteinler ise araştırmacıların, hücreleri ve o soydan gelen hücreleri takip etmesini sağlıyor.

10 ADET DOMUZ YAVRUSU DOĞDU

Bilim insanları, bu değiştirilmiş hücreleri, döllenmeden beş gün sonra domuz embriyolarına enjekte etti. Bu sayede 10 adet domuz yavrusu doğdu ve ikisine kimera (chimera: İki ya da daha fazla farklı genotipte hücrenin ya da dokunun bulunduğu canlı) adı verildi.

Bilim insanları, daha yoğun maymun DNA’sına sahip sağlıklı hayvanlar doğana kadar deneylerini tekrarlamayı planlıyor. Araştırmacıların asıl hedefi ise organları sadece maymun DNA’sından oluşan hayvanlar üretmek.

KIRMA HAYVANLARIN OLUŞTURULDUĞU İLK DENEY DEĞİL

Bu, kırma hayvanların oluşturulduğu ilk deney değil. 2010 yılında Stanford Üniversitesi’nden bir ekip, sıçan pankreasına sahip fare oluşturmayı başarmıştı. 2017 yılında ise Salk Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, 100 bin hücresinden bir tanesi insana ait olan domuz insan kimerası oluşturmuşlardı. Embriyolar ise bir ay içerisinde imha edilmişti.

Bu araştırmaların asıl amacı ise organ nakli bekleyen insanlara yardımcı olmak. NHS Blood and Transplant adlı organizasyona göre sadece Birleşik Krallık’ta 6.000 hasta organ sırasında bekliyor ve her gün üç insan organ eksikliğinden hayatını kaybediyor.


 
 

Seçiniz...