Müslümanları savunan ünlü tarihçi gözaltında

Güncelleme:

Hindistan'da vatandaşlık hakkı tanınan göçmenler arasına Müslümanların alınmamasına karşı protestolar sürüyor. Hindistan'ın en saygın entelektüellerinden biri olan Ramachandra Guha, yasaya karşı eylemlerde gözaltına alındı.

Hindistan’da dini inancı temel alarak Müslümanları dışlayan yeni vatandaşlık yasasına karşı protestolarda, ülkenin dünyaca ünlü tarihçisi Ramachandra Guha gözaltına alındı. Bengaluru kentindeki eyleme destek verdiği sırada bir anda etrafı polislerce çevrilen ünlü tarihçi, “Şiddete başvurmadan protestoda bulunuyorum ama bakın bizi durduruyorlar” derken görüntülendi.

Toplumsal sorunlar ve politik ekonomi üzerine araştırmalarıyla tanınan, 21’inci yüzyılın en önemli tarihçilerinden biri sayılan ve Hindistan’ın en saygın entelektüellerinden biri olan Guha’nın üç polis tarafından götürüldüğü görüntüler Hindistan medyasında yayınlandı.

Hindistan’da geçtiğimiz hafta kabule dilen vatandaşlık yasasında, ülkeye komşu ülkelerden gelen altı dini gruba vatandaşlık verilmesi öngörülüyor ancak Müslümanlar kapsam dışı tutuluyor. Bu durum laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle ülke çapında protesto ediliyor. Popülist politikalarıyla tepki çeken Narendra Modi’nin hükümetiyse, bu yasayla Afganistan, Bangladeş ve Pakistan gibi ülkelerden Hindistan’a göç eden Hindu, Sih ve Hıristiyanların korunmasının amaçlandığını savunuyor. Ülke nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturan Müslümanlar ise Müslüman göçmenlerin kapsam dışı bırakılmasının, kendilerine karşı zaten var olan ayrımcılığın bir yansıması olarak görüyor. 

Seçiniz...