AB'den İstanbul'da yeniden seçim tepkisi !

AB'den İstanbul'da yeniden seçim tepkisi !
Güncelleme:

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye hakkında rapor hazırladı. Raporda 31 Mart seçimlerinin tekrarlanmasının "ciddi endişe verici" olduğunu yer aldı. Raporda muhalefetin tepkisi de yer aldı.

AB Komisyonunun Türkiye raporunda YSK’nın 31 Mart seçimlerinin ardından aldığı kritik kararlar da yer aldı. AB, özellikle İstanbul’da seçim yenileme kararı veren YSK’nın tarafsızlığı konusunda “ciddi endişeleri” olduğunu rapora geçirdi.

AB raporunda YSK'nın özellikle Güneydoğu’da adaylığına izin verip, seçilince adaylığı iptal edilen KHK'lıların durumuna değinilerek, “Seçim sürecinin yasallığı ve bütünlüğü konusunda ciddi endişelerimiz var” mesajı verildi.

Raporda şöyle denildi;

“YSK'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etmesi ve Güneydoğu'da  seçimlerde ikinci gelenlere Başkanlığı teslim etmesi hem seçim sürecinin yasallığı ve bütünlüğü konusunda, hem de YSK'nın siyasi baskıya karşı tarafsız durabilmesi konusunda. ciddi endişeler yaratmıştır.”

MUHALEFETİN TEPKİSİ DE YER ALDI

Raporda, İstanbul seçimlerinde YSK'nın seçim kurullarının oluşmasındaki yanlışlara dayanarak Büyükşehir seçimlerini iptal edip, aynı kurulların gözetiminde yapılar ilçe belediye başkanlığı ve muhtarlık seçimlerini iptal etmemesine de dikkat çekildi ve bu duruma muhalefetin tepki gösterdiği ifade edildi.

“ADİL KAMPANYA SÜRECİ YAŞANMADI”

AB raporunda ayrıca, ne 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ne de 31 Mart yerel seçimlerinde her aday ve parti açısından ‘adil kampanya süreci yaşanmadığına’ vurgu yapıldı. Her iki seçimde de özellikle muhalefet adaylarının medyaya erişiminde ciddi zorluklar olduğu ifade edildi.

Sözcü