Alman Bakan'dan korkutan Rusya-ABD çıkışı !

Alman Bakan'dan korkutan Rusya-ABD çıkışı !
Güncelleme:

Alman Dışişleri Bakanı, ABD ve Rusya arasındaki gerilimi ''durum soğuk savaş döneminden daha tehlikeli'' dedi.

Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Suriye sorunu nedeniyle ABD ve Rusya arasında gerginleşen durumun soğuk savaş döneminden daha tehlikeli olduğunu söyledi.

Gelinen durumu Bild gazetesine değerlendiren Steinmeier, Ukrayna krizi, siber savaş, nükleer silahlar konusunda azalan iş birliği ve özellikle Suriye krizi nedeniyle ABD ve Rusya arasında gerilimin üst seviyeye çıktığına dikkat çekti. Gerginliğin sürmesi durumunda yeniden iki süper güç arasındaki çatışmalı döneme girilmesi tehlikesinin bulunduğu uyarısında bulunan Steinmeier, bunun eski soğuk savaş dönemindeki gibi olacağını düşünmenin büyük bir yanılsama olacağını kaydetti.

Yeni dönemin çok daha tehlikeli olduğunu belirten Alman Dışişleri Bakanı, eskiden iki kutuplu dünyada Moskova ve Washington’un birbirlerinin kırmızı çizgilerine saygı gösterdikleri hatırlattı. Steinmeier, yaşanan çok sayıdaki bölgesel çatışmanın dünyayı daha az öngörülebilir hale getirdiğini söyledi.

Yaşanan hayal kırıklığı ve taraflar arasındaki güvensizliğe rağmen Suriye’de bir deliliğe son vermek için yollar aranmasının önemine işaret eden Steinmeier, ABD ve Rusya’nın görüşmeleri kesmemesi gerektiğini belirtti. Halep’te yardım bekleyenlere gerekli yardımların acilen ulaştırılması için Suriye rejimine destek veren Rusya’ya büyük görev düştüğünü de vurgulayan Steinmeier, “Rusya ağırlığını koyabilir ve bunu yapmalıdır. Yerel aktörler de Halep’te savaşan güçler üzerindeki nüfuzunu kullanmalıdır” dedi.

ABD, RUSYA'YI RESMİ OLARAK SUÇLADI

ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, Demokrat Parti kurumlarının ve seçim kampanyalarının siber saldırıya uğramasıyla ilgili Rusya'yı resmen suçlayan ortak bir yazılı açıklama yaptı.

"ABD İstihbarat Topluluğu, bazı Amerikan siyasi organizasyonları da dâhil Amerikan kurumlarının ve kişilerinin elektronik posta hesaplarına erişilmesinde Rus hükümetinin rolü olduğu konusunda emindir" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "DCLeaks.com" adlı internet sitesinde yayınlanan elektronik postalara da atıf yapıldı.

Bu ve benzeri internet sitelerinde yer alan elektronik postaların ele geçirilmesindeki yöntemin Rusların kullandığı yöntemlerle bire bir uyuştuğu savunularak, "Bu hırsızlık ve ifşâlar, Amerikan seçim sürecini etkileme amacı taşımaktadır" ifadesi kullanıldı.