Alman Basını: Vize serbestisi Aralık'ta geliyor

Alman Basını: Vize serbestisi Aralık'ta geliyor
Güncelleme:

Die Welt'e göre Ankara ve Brüksel vizelerin kalkması için 7 Aralık Çarşamba günü görüşmelere başlayacak ve daha önce planlandığı gibi taraflar Aralık ayında el sıkışabilir.

Türkiye ile AB arasındaki gerilim devam ederken, Alman basınında Türkiye'ye vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşmanın çok yakın olduğu yönünde bir haber yer aldı.

Alman Die Welt gazetesi'ne göre Ankara ve Brüksel vizelerin kalkması için 7 Aralık Çarşamba günü görüşmelere başlayacak ve daha önce planlandığı gibi taraflar Aralık ayında el sıkışabilir. 

TARAFLAR 7 ARALIK'TA GÖRÜŞECEK

NTV'nin Huffington Post'un Almanca sitesinden aktardığına göre vizelerin kaldırılmasına yönelik somut bir plan bulunuyor ve bu planın gelecek hafta uygulanması bekleniyor.

Vize serbestisiyle ilgili görüşmelerin önümüzdeki çarşamba günü Brüksel’de başlayacağı belirtiliyor.

Masaya oturacak isimlerin AB Bakanı Ömer Çelik, AB Komisyon Başkan Yardımcısı Franz Timmermans, AB Göç Komiseri Dimitris Avramopolus ile, Güvenlik Komiseri Julian King olacağı aktarılıyor.

Die Welt, Bakan Çelik’in, AB’nin vizelerin kalkması için şart koştuğu Terörle Mücadele Yasası’nda yeni düzenlemeler ile ilgili taslak sunacağını öne sürüyor. Die Welt'e konuşan üst düzey AB yetkilisi vize serbestisi şansının o kadar da kötü olmadığını söylüyor.

GİZLİ TOPLANTI İDDİASI

Gazete, taslağın Avrupa Konseyi'nin Strazburg’ta insan hakları sorumluları ile gizli bir toplantıda hazırlandığını iddia ediyor.

Habere göre, bu madde Türkiye’nin yerine getirmek zorunda olduğu 72 maddeden geriye kalan 7 maddenin en önemlisi olarak görülüyor.

7 ARALIK'TA UZLAŞMA OLURSA?

İki taraf arasında uzlaşma sağlanması durumunda Timmermans bir sonraki hafta Ankara'ya gelecek. Avrupa Konseyi de vizelerin kaldırılması için destek verdiğini açıklayacak.

Konsey, böylece Avrupa Komisyonu’nda yapılacak oylama için alt yapı hazırlamış olacak.

Bu süreçlerden sonra devlet ve hükümet başkanları aralık ayı ortasında karar alacak ve karar Avrupa Parlementosu’nda onaylanacak.