Almanya'dan Türkiye'ye OHAL mesajı

Almanya'dan Türkiye'ye OHAL mesajı
Güncelleme:

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Türkiye'deki OHAL kararının mümkün olduğunca kısa tutulması gerektiğini savundu.

IŞİD karşıtı koalisyona üye ülkelerin gerçekleştirdiği toplantı için ABD'nin başkentiWashington'da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, OHAL kararı için "Bir kez daha darbe girişiminin Türkiye siyasetinde ne denli büyük bir etki yarattığını görüyoruz" diye konuştu.

Almanya'nın darbe girişimi sonrasındaki süreçte Türkiye'ye hukukun üstünlüğüne saygı ve orantılı tepki çağrıları yaptığını hatırlatan Steinmeier,"OHAL sadece gerekli olduğu sürece yürürlükte olmalı" dedi.

"TÜRKİYE'YE ZARAR VERİR"

Steinmeier, "Sadece darbe girişimiyle bağlantıların kanıtlanması durumunda OHAL yetkileri devreye girmeli, siyasi eğilimlerinden şüphelenilen kişilere karşı kullanılmamalı" yorumunu yaptı. Almanya Dışişleri Bakanı, aksi bir yaklaşımın Türkiye'ye de zarar vereceği uyarısını da yaptı.

ERDOĞAN: AVRUPA ÜLKELERİNE SESLERİNİ ÇIKARTMAYANLARIN TÜRKİYE'Yİ ELEŞTİRMEYE HAKLARI YOK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan OHAL açıklamasını yaparken "Ülkemizin yaşadığı tehditle mukayese edilemeyecek derecede küçük terör olayları karşısında benzer tedbirler alan Avrupa ülkelerine seslerini çıkartmayanların, Türkiye'yi eleştirmeye hakları kesinlikle yoktur. Aldığımız bu kararı eleştirmeye kesinlikle hakları yoktur, önce onlar kendilerine baksınlar" demişti. Erdoğan ayrıca OHAL sürecinde temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmayacağını da ifade ederek 'Garantörü biziz' vurgusunu yapmıştı.