AP'DEN TÜRKİYE İÇİN FLAŞ KARAR: KABUL EDİLDİ

AP'DEN TÜRKİYE İÇİN FLAŞ KARAR: KABUL EDİLDİ
Güncelleme:

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki müzakerelerin dondurulması teklifi kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını öngören karar tasarısını onayladı. Tasarı 37 oya karşı, 479 oyla kabul edildi. 107 parlamenter ise çekimser kaldı.

Bu kararla birlikte Türkiye yine bir ilki başaran ülke olarak tarihe de geçmiş oldu. Çünkü Avrupa Parlamentosu ilk kez "müzakere sürecindeki" bir ülke için "müzakerelerin geçici olarak dondurulmasına" karar verdi.

Avrupa Parlamentosu'nda bugün gerçekleşen oylamada, üyelik müzakerelerinin dondurulması yönünde sonuç çıktı. Türkiye, bağlayıcılığı bulunmayan oylamanın hiçbir kıymeti harbiyesi olmadığını belirterek uluslararası örgüte rest çekti. Avrupa Birliği ile Türkiye arasında üyelik müzakereleri 3 Ekim 2005’te başlamıştı.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Kurallar gereği AP Başkanı Martin Schulz, onay süreci sonrasında belgeyi AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Konseyi ve üye ülkelerin yanı sıra Türk hükümetine ve TBMM’ye de gönderecek.

Ankara’nın son dönemde sıkça yaptığı gibi bu kararı da yok sayarak kararı işleme sokmadan Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilciliği aracılığıyla AP’ye iade etmesi öngörülüyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ ?

Türkiye, AP'nin vereceği kararın bir hükmü olmayacağını dün en yetkili ağızdan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle ilan etti. Erdoğan, dün İstanbul'da yaptığı konuşmada, "Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Avrupa Parlamentosu’nun böyle bir oylamaya gitmeye tevessül etmesi dahi terör örgütlerine kol kanat gerdiğinin, onların yanında saf tuttuğunun ifadesidir" dedi.

AP'DEN TÜRKİYE İÇİN FLAŞ KARAR: KABUL EDİLDİ - Resim : 1