Avrupa'da IŞİD iddiası !

Avrupa'da IŞİD iddiası !
Güncelleme:

Independent, binlerce IŞİD militanının Avrupa'daki ülkelerine geri dönebileceğini yazdı.

Sayıları 7 bini bulan 'saatli bomba'ların, IŞİD'in Türkiye sınırında yenilmesi ve son dönemde sürekli toprak kaybetmesi üzerine yeniden Avrupa'daki ülkelerine dönme ihtimali alarma yol açtı.

Türkiye'nin sınır ötesi harekâtıyla üç yıl sonra ilk kez NATO ile doğrudan teması kalmayan terör örgütü IŞİD'in Batılı cihatçıları, yeniden ülkelerine dönebilir.

Independent'ın internet sayfasında yer alan haberde, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak ve Suriye'de son zamanlarda yaşadığı toprak kayıplarının ardından, IŞİD saflarına katıtlmış olan binlerce Batılı cihatçının ülkelerine geri dönme ihtimali olduğuna dikkat çekildi. Gazete, güvenlik birimlerinin bu cihatçıların Avrupa'ya geri dönmesi ihtimaline karşı hazırlık yaptığını yazıyor.

IŞİD'e katılan Batılı cihatçıları 'saatli bombaya' benzeten güvenlik yetkilileri, silah kullanma konusunda çok iyi eğitilmiş bu militanların yakın zamanda kendi ülkeleri için büyük tehlike oluşturabileceği öngörüsünde bulunuyor. Ancak yine de Avrupa'ya henüz bu şekilde bir 'cihatçı akını' yaşanmadığını belirten Independent, son sekiz ayda İngiltere'ye geri dönen İngiliz IŞİD'lilerin sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini ifade ediyor.

Haberde Suriye savaşının başlamasından bu yana 27 binden fazla yabancının IŞİD'e katıldığının tahmin edildiği, bunlardan 5 bin ila 7 bin kadarının Avrupa'dan gittiği belirtiliyor.

İngiliz The Times gazetesi, dünkü sayısında Suriye'de IŞİD'in Türkiye sınırından temizlenmesinin, IŞİD'e katılmak isteyen yabancıların da rotasını tıkayacağına dikkat çekmişti. Gazete, Türkiye sınırıyla bağlantısının kesilmesinin IŞİD için çok büyük bir stratejik ve sembolik darbe olduğu yer almıştı.

Times, "500'den fazlası İngiliz olmak üzere, en az 86 ülkeden 27 bin İslamcı IŞİD'e katıldı. Bunların birçoğu turist vizesiyle Türkiye'ye giderek sınırdan kaçak olarak Suriye'ye girdi. IŞİD diğer ihtiyaçlarının ikmali için de bu rotayı kullanıyordu. Avrupa'da terör saldırısı düzenleyecek IŞİD'liler de bu rota üzerinden gönderildi" diye yazmıştı.