Başbakan Merkel aday olacak mı ?

Başbakan Merkel aday olacak mı ?
Güncelleme:

Başbakan Angela Merkel gelecek yıl yapılacak olan seçimlerde aday olacak mı ?

Başbakan Angela Merkel, gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde dördüncü kez partisi CDU'nun başbakan adayı olmak istediğini açıkladı.

Hürriyet'ten Celal Özcan'ın haberine göre Almanya’da herkesin aylardır merakla beklediği bu sorunun cevabı, bugün düzenlenen CDU yönetim kurulu toplasında belli oldu. Daha önce bu soruyöneltildiğinde, “Zamanı ve yeri gelince açıklarım” diyen Başbakan Angela Merkel, parti yöneticilerine kararını açıkladı. Kulislere konuşulanlara göre Merkel, “Hem başbakan hem de parti genel başkanlığına yine adayım” dedi.Partinin ağır topları Norbert Röttgen, Wolfgang Bosbach ve Elmar Brok ise kesin gözüyle baktıkları Merkel’in adaylığını daha önceden açıklamışlardı. Brok, “Zaten başka aday da yok” demişti. Sadece CDU değil, diğer siyasi partiler de Merkel’in gelecek yıl aday olacağından emindi. SPD Lideri Sigmar Gabriel, daha önce yaptığı bir açıklamada, “Merkel’in başbakan adayı olacağını herkes biliyor. Pazar günü bunu açıklaması büyük bir sürpriz olmayacak” demişti.

BİR İŞARET BİLE VERMEDİ

Merkel’in aday olacağının bir göstergesi de Almanya’daki siyasi gelenekler. Merkel aday olmasaydı, en az bir yıl kala kolduğunu başbakan adayı olacak kişiye bırakması gerekiyordu. Böylece CDU’nun başbakan adayı en az bir yıl başbakan olarak ülkeyi yönetme yeteneğini gösterme ve seçilme şansı bulurdu. 

SEÇMENLER DE İSTİYOR

Almanya’da Emnid’in yaptığı son ankete göre seçmenlerin yüzde 55’i de Merkel’in başbakan adayı olmasını istiyor. Karşı çıkanların oranı yüzde 39. Ağustos ayında karşı çıkanların oranı yüzde 50’ydi. CDU/CSU seçmenleri arasında Merkel’in adaylığını isteyenlerin oranı yüzde 92. Kadınlarda yüzde 66. Sosyal Demokrat Parti seçmenleri arasında da Merkel’in adaylığını siteyenlerin oranı Yüzde 54. Ama SPD seçmenleri arasında partinin lideri Gabriel’in başbakan adayı olmasını isteyenlerin oranı yüzde 48.39.

Hürriyet