Canlı yayında küstah Türkiye çıkışı

Canlı yayında küstah Türkiye çıkışı
Güncelleme:

Fransanın eski Cumhurbaşkanı Sarkozy katıldığı canlı yayında Türkiye hakkında küstah sözler sarf etti.

Fransa'da 2017'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi'nin adayı olmak için yarışan 7 siyasetçi, 20 Kasım'daki ilk tur öncesi televizyon tartışmasında son kozlarını paylaştı.

Anketlerde önde görünen eski Başbakan Alain Juppe, "Çok eskiden de söyledim, Türkiye Avrupa Birliği'ne (AB) ait değil. Türkiye'de şu an rejimin değişiyor olması Türkiye'nin AB üyeliğini daha da olanaksız kılıyor" dedi.

Birlik'in Türkiye ile müzakereleri sürdürmesi gerektiğini savunan Juppe, "Elbette Türkiye'deki rejim bizim istediğimiz demokratik bir yöne doğru evrilmiyor ama ilişkilerimizi sürdürmemiz gereken büyük ve komşu bir ülke" önerisini dile getirdi.
 
Eski başbakan ve dışişleri bakanı, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında mart ayında imzalanan mülteci anlaşmasına da karşı olduğunu de dile getirdi.
 
Cumhurbaşkanı olduğu 2007-2012 arasında Türkiye'ye üyelik yerine 'imtiyazlı ortaklık' verilmesini savunan Sarkozy de tv tartışmasına Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili aynı tavrı sergiledi, "Artık bunlara bir son vermenin zamanı geldi. Türkiye AB'ye ait değil" diye konuştu.
 
Eski Cumhurbaşkanı 7 Ekim'de yaptığı konuşmada, "Türkiye'ye yerinin artık Asya olduğunu söylemenin zamanı belki geldi. Ben AB fikrine bağlı biriyim AB'den çıkmayı hiçbir zaman düşünmedim ancak AB de pek iyi çalışmıyor" demişti.