Fransa'da cami önünde silahlı saldırı: 2 yaralı

Fransa'da cami önünde silahlı saldırı: 2 yaralı
Güncelleme:

Fransa'nın Bayonne kentindeki cami önünde düzenlenen silahlı saldırıda iki kişi ağır yaralandı. Yaralananlar hastaneye kaldırıldı. Saldırgan gözaltına alındı.

Fransa'da bir camiye yönelik saldırıda iki kişi ağır yaralandı, olayla ilgili aşırı-sağ bağlantıları olduğu belirlenen 84 yaşındaki bir kişi gözaltına alındı.

Olay, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, radikal İslamcı bir polisin ay başında meslektaşlarını öldürmesi sebebiyle, Fransa'daki Müslümanları "bölücülüğe" karşı mücadele etmeye çağırmasından saatler sonra meydana geldi.

Fransız haber ajansı AFP'ye olay yerinde konuşan Bayonne Belediye Başkanı Jean-Rene Etchegaray, saldırganın camiye arabayla yaklaştığını ve caminin yan kapısından içeriye yanıcı bir madde attığını söyledi.

Belediye Başkanı Etchegaray, olayın devamını şu şekilde aktardı:

"İki kişi dışarıya çıktı, bu kişilere ateş açtı, birini boynundan, diğerini de göğsünden ve kolundan vurdu. Daha sonra olay yerinden kaçtı."

Fransız polisi, şüphelinin olay yerinden ayrılırken bir arabayı da ateşe vermeye çalıştığını açıkladı.

74 ve 78 yaşındaki kurbanların ağır yaralandıkları ve hastaneye kaldırıldıkları belirtiliyor.

Saldırgan, araba plakası sayesinde takip edildi ve 5 bin kişilik Saint-Martin-de-Seignanx'daki evinin yakınlarında gözaltına alındı.

Fransız haber ajansı AFP'nin haberine göre, soruşturmayla yakından ilgili bir kişi şüphelinin ismini Claude Sinke olarak açıkladı ve şüphelinin saldırıyı gerçekleştirdiğini itiraf ettiğini söyledi.
Söz konusu kişinin 2015 yerel seçimlerinde Marine Le Pen'in liderliğindeki aşırı-sağcı Ulusal Cephe'den aday olduğu belirtiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, camiye yönelik "tiksindirici" şeklinde nitelendirdiği saldırıyı kınadı.

MACRON'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Bayonne kentindeki cami önünde düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin, "Cumhuriyet nefreti asla tolere etmeyecek" dedi.

Fransa’nın Bayonne kentindeki cami önünde düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi ağır yaralandı, gözaltına alınan 84 yaşındaki Claude Sinke isimli saldırgan ifadesinde saldırıyı üstlendi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron saldırıyla ilgili açıklamasında, "Cumhuriyet nefreti asla tolere etmeyecek. Failleri cezalandırmak ve Müslüman vatandaşlarımızı korumak için her şey yapılacak" dedi.

Fransa’nın Bayonne kentinde Claude Sinle isimli saldırgan caminin önündeki bir aracı da ateşe verdi, iki kişiye ateş açtı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alınırken, olayda ağır yaralanan 74 ile 78 yaşlarındaki iki kişi, Bayonne Hastanesi'nde tedavi altına alındı. İçişleri Bakanı Devlet Sekreteri Laurent Nunez, olay yerine giderek cami cemaatiyle ve cami başkanıyla görüştü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, saldırıyı şiddetle kınayarak, "Düşüncelerim kurbanlardan yana. Cumhuriyet nefreti asla tolere etmeyecek. Failleri cezalandırmak ve Müslüman vatandaşlarımızı korumak için her şey yapılacak. Bu konuda taahhütte bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner ise, "Saldırı hepimizi üzdü ve öfkelendirdi. Şok olan ve korkan Müslüman topluluğuna dayanışmamı ve desteğimi gönderiyorum" diye konuştu.

Landes şehrinin belediye başkan yardımcısı Mike Bresson da yakalanan zanlıyla ilgili, "Psikolojik olarak rahatsız olan birine benziyor" şeklinde konuştu.

Saldırganın 2015 yılına kadar aşırı sağcı parti Ulusal Cephe'nin üyesi olduğu ve 2015'te yerel seçimlerde aday olduğu bildirildi. Aşırı sağ partisi ise zanlının partinin siyasi çizgisine aykırı açıklamalarda bulunduğu için seçimlerden sonra partiden uzaklaştırıldığını öne sürdü. Partinin Genel Başkanı Marine Le Pen, yaşanan saldırıyı, "Partinin değerlerine aykırı ve kabul edilemez" olarak tanımladı.

Le Pen de olayı "tarif edilemeyecek kadar korkunç" şeklinde nitelendirdi ve saldırı için "hareketimizin değerlerine tamamen ters" dedi.

Ulusal Cephe de söz konusu kişi ile aylardır temasta olmadıklarını ve bu kişinin artık üyeleri olmadığını açıkladı.

Saldırının ardından cami incelemeler yapılmak üzere kordon altına alındı. Şüphelinin evine de bomba imha ekibi gönderildi. Fransız haber ajansı AFP, camiye ve hastaneye görgü tanıklarına destek için psikologlardan oluşan ekiplerin gönderildiğini yazdı.

AA & İHA