Gözler Ankara'da ! Son 48 saat kaldı

Gözler Ankara'da ! Son 48 saat kaldı
Güncelleme:

Avrupa'ya vizesiz seyahat için gerekli kriterlerin salı gecesine kadar tamamlanması gerekiyor.

AB ülkelerine vizesiz seyahat için Türkiye'nin eksik kriterlerini salı gecesine kadar tamamlaması gerekiyor. Bugün ve yarın Ankara'da tüm gözler Meclis'ten gelecek haberlerde olacak.

Türkiye'de nüfusun tamamını ilgilendiren AB ülkelerine vizesiz seyahatin kapılarını açabilecek rapor 4 Mayıs Çarşamba günü açıklanıyor. AB Komisyonu'nun kaleme alacağı raporunda olumlu öneride bulunması gerekiyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye'nin anlaşmasına göre Ankara yönetimi 72 ayrı kriterden sorumluydu.bugüne kadar 60 kriteri karşılayan Ankara'da bugün toplanacak Meclis iki gün içinde 7 veya 8 ayrı düzenlemeyi daha yetiştirmeye çalışacak. Ankara'nın performansı şimdiye kadar Brüksel'i tatmin etti.

'AB artık hayır diyemez'

Reuters haber ajansına pazar günü konuşan Avrupa Birliği yetkilileri, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin vize muafiyeti için kriterleri ayrıntılı bir şekilde yerine getirdiğini açıklayacağını söylemişti. Yetkiliye göre AB artık Türkiye'ye vize konusunda 'hayır ya da daha sonra' diyemez.

Türkiye'nin iki hafa önce kriterlerin sadece yarısını yerine getirdiğini belirten yetkili, Brüksel'in bundan böyle Ankara'ya vize serbestisi konusunda 'hayır' ya da 'daha sonra' diyemeyeceğini vurgulamıştı.

AB Bakanı Volkan Bozkır da, geçtiğimiz hafta perşembe günü yaptığı açıklamada, "Kolluk Gözetim Yasası'nın kalan 10 küsür maddesi de inşallah pazartesi günü çıkacak. Ama artık çıktı diye addedebiliriz. Ondan sonra bizim bakımımızdan 72 beklenti karşılanmış oluyor" diye konuşmuştu.

AB'nin mülteci anlaşması kapsamında Türkiye'ye vaat ettiği konular üç ana başlıkta toplanıyor:

-Haziran sonuna kadar Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerini vizesiz ziyaret etmesinin sağlanması
-Türkiye'ye mültecilerin bakımı için gelecek 3 yıl için 6 milyar euro kaynak verilmesi
-Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerine hız verilmesi

Financial Times: Ankara zorlu engellerle karşı karşıya

Kritik takvimde son 48 saate girilirken İngiliz Financial Times gazetesi ise vize muafiyeti için Ankara'nın zorlu engellerle karşı karşıya olduğunu yazdı. Gazetenin Brüksel ve Ankara'daki muhabirleri Alex Barker ile Mehul Srivastava'nın imzasını taşıyan haberde, Ankara'dan önümüzdeki haftalarda, zorlu bazı siyasi reformları yerine getirmesinin isteneceği belirtiliyor.

Financial Times'a göre, AB'nin Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize muafiyeti getirilmesi için talep edeceği koşullar arasında 'terörle mücadele kanununun ve parti finansmanına yönelik düzenlemelerin gözden geçirilmesi' de var.

Haberden bazı satırlar şöyle:

"Avrupa Komisyonu Çarşamba günü resmen Türklere Schengen bölgesinde kısa süreli seyahatler için vize muafiyeti getirilmesini tavsiye edecek. Ancak öneri hakkında bilgi sahibi kişilere göre, Türkiye'nin bunun için yerine getirmesi gereken 72 kriterden 10'a yakınının henüz yerine getirilmediği belirtilecek.

Komisyon, Haziran ayı ortasında henüz tamamlanmayan kriterlerle ilgili raporunu yapacak. Ankara'ya, Avrupa Parlamentosu'nun ve AB üyesi tüm ülkelerin Haziran ayı sonundaki nihai onayına dek, tüm düzenlemeleri gerçekleştirmesi için baskı uygulayacak.

Anlaşmadan pişman olan ülkeler

Henüz yerine getirilmeyen en zorlu kriterler; Türkiye'nin veri koruma kurallarını bazı güvenlik birimlerini de kapsayacak şekilde güçlendirmesi, azınlık haklarının daha iyi korunması için terörle mücadele alanında yasal düzenlemeleri gözden geçirmesi ve Türkiye'de siyasi partilerin finansmanı konusunda şeffaflığın artmasını sağlayacak yolsuzlukla mücadeleye yönelik yeni önlemler alması."

Financial Times'a konuşan ve Türkiye'yle görüşmelere de katılan Avrupalı bir diplomat son gelişmelerle ilgili olarak, "Tüm bunlar bir kabus" yorumunu yaparken, bazı üst düzey AB yetkilileri ise 'çok yanlış bir kumar oynandığı ve bunun geri tepeceği' görüşünde. Bu yetkililerden birinin görüşleri şöyle: "Tüm bunlar önemli iç sorunları bulunan ve Türklerle anlaşmadan pişman olan Hollandalılar, Fransızlar ve Almanlar için harika bir çözüm. Ayrıca Avrupa Parlamentosu siyasi bir yamayı kabul etmeyecek. Türkler de koşulları yerine getirmeyecek."

Financial Times'taki haberde Türkiye'nin söz konusu 72 kriteri yerine getirmek için büyük çaba harcadığı ve sadece son 12 günde 15'e yakın kriterin yerine getirildiği de bildiriliyor.