İngiltere 'AB'ye "hayır" dedi !

İngiltere 'AB'ye "hayır" dedi !
Güncelleme:

Birleşik Krallık'ta milyonlarca seçmen 'AB'den çıkılmalı mı ?' referandumu için oy verdi.

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden AB çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda 382 seçim bölgesinden sonuçlar belli oldu. 33 milyon seçmenden 17 milyonu "AB'den ayrılma yönünde oy kullandı. 15.8 milyon seçmen ise "AB'de kalalım" şeklinde oy kullandı. Resmi sonuçlara göre, İngiltere'deki AB referandumunu Avrupa Birliği'nden ayrılalım diyen "Brexit" taraftarları kazandı.

Birleşik Krallık genelinde belirlenen 382 bölgede başlayan sayım işleminin ardından referandumun resmi sonuçları açıklandı. Buna göre Avrupa Birliği'nden ayrılmak isteyenler %52, Avrupa Birliği'nde kalmak isteyenler ise %48 oldu.

SONUÇLAR PİYASAYI SARSTI

Sandık çıkışı anket sonuçları da, başa baş bir mücadeleye işaret etmişti. Fakat daha sonra özellikle kırsal kesimden gelen oylar tabloyu değiştirdi. Brexit (AB'den ayrılık) oylarının öne geçmesiyle piyasalar da sarsıldı. İngiliz Sterlini sert düşüş yaşadı, dolara karşı 1985'deki seviyesine geriledi. Bugün piyasalarda 'Kara Cuma' endişesi yaşanıyor.

CAMERON TEŞEKKÜR ETTİ

İngiltere Başbakanı David Cameron, oylama sonrasında  sosyal medya hesabından "Britanya'nın daha güçlü, daha güvenli ve Avrupa'da daha iyi olması için oy veren herkese teşekkür ediyorum" mesajını paylaşmıştı.

CAMERON 'GÖREVDE KAL' RİCASI

Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'den 84 milletvekili Başbakan'a gönderdikleri mektupla görevini sürdürmesini istediklerini ifade ettiler.

Referandumdan ayrılık kararı çıkması durumunda Cameron'ın partisi içerisinden istifaya zorlanabileceği basına yansımıştı. İngiltere Başbakanı ise AB'den ayrılık kararı çıksa dahi görevini sürdüreceğini söylemişti.

AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen ve birlikten ayrılık yönünde kampanya yürüten Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage, 23 Haziran'ı İngiltere'nin "Bağımsızlık Günü" olarak nitelendirdi. Farage, İngiltere Başbakanı David Cameron'ı istifaya çağırdı.

Birleşik Krallık genelinde belirlenen 382 yerel sayım bölgesinde başlayan sayım işleminin ardından, referandumun resmi sonucu Manchester şehrindeki belediye binasında oy sayımlarından sorumlu yetkili tarafından kamuoyuna duyurulacak.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda ile ülkenin deniz aşırı toprağı Cebelitarık'ta toplam 46 milyon 499 bin 537 kayıtlı seçmen bulunuyor. Referanduma katılım oranının yüksek olduğu tahmin ediliyor.

PİYASALARDA DEPREM ETKİSİ

İngiltere'nin AB referandumunda AB'den çıkış oyları yüzde 52 ile önde. Oyların yüzde 90'ından fazlası sayıldı ve buna göre, "kalma" yönünde oy kullananların oranı yüzde 48.18 ve "ayrılma" yönünde oy kullananların oranı ise % 51.82 oldu. Yani İngiltere'nin Avrupa referandumundan 'Elveda AB' çıktı...

İNGİLİZ STRELİNİ 1985'TEKİ SEVİYESİNE İNDİ

Sterlin, ilk sonuçların "kalma" yanlılarının zafer kazanma olalığına ilişkin güveni sarsması sonrası, yüzde 7.8 ile 2008'den bu yana en büyük güniçi düşüşünü gösterdi. Sterlin dolar kuru akşam ilk sonuçlarla 1,50 seviyesindeydi fakat Brexit ihtimali güçlenince sabah saatlerinde 1,34'e kadar geriledi. Bu rakam en son Sterlin/dolar kurunda en son 1985'de görüldü. Güvenli liman olarak algılanan Japon Yeni ise bu sabah 31 önemli para biriminin tümü karşısında güç kazandı ve yatırımcıların güvenli liman alımlarını artırmaları sonucu, yendeki yükselişe ABD Hazine tahvilleri ve altın da katıldı.

HİSSE SENETLERİNDE DÜŞÜŞ

İngiltere hisse senetlerinin gösterge endeksi FTSE 100'ün vadeli kontratları, hisselerin iki ayın zirvesinden düşeceğini işaret ederken, Standard & Poor's 500 (ES&P 500) endeks vadelileri de geri çekildi. Petrol varil başına 49 dolara doğru geriledi ve bakır ve nikel de değer kaybetti.

DOLAR 3 TL'Yİ GÖRDÜ

Dolar Türk Lirası karşısında, İngilterw'deki AB referandumunun ilk sonuçlarına göre "ayrılma" (Brexit) yanlılarının hafif ağır basması sonucu ortaya çıkan endişelerle, sabah saatlerinde 3.00 seviyesinin üzerini gördü. Dolar/TL, 3.0032 seviyesine kadar çıktıktan sonra, sabah 06.25'te 2.9840 seviyesine geldi.

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Tüm dünyada piyasalar, kamuoyu araştırmaların tersine, Brexit yanlılarının ilk sonuçlarda önde gitmesine sert tepki verdi. Güvenli liman nitelğindeki varlıklar güç kazanırken, risk varlıklarına satış geldi. Yen, ABD hazine tahvilleri ve altın değer kazanırken, aralarında TL'nin de olduğu gelişen piyasa para birimler, hisse senetleri, sterlin ve euro sert düşüşler gösterdi. Altın sabah saatlerinde ons fiyatı olarak 1340 doların üzerine çıktı.

REFERANDUMDA NE SORULDU

Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin geleceğini ve ülkenin birlik üyeliğinin devam edip etmeyeceğini belirleyecek kritik referandum için oy verme işlemi yerel saatle 22.00'de (TSİ 00.00) sona erdi. Sandıkların kapanmasının ardından oyların sayımına geçildi. Seçmenlerin, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtladığı referandum sonucunun, önümüzdeki saatlerde belli olması bekleniyor.

AB üyeliğinin devamı yönündeki kampanyanın başını çeken İngiltere Başbakanı David Cameron ise resmi Twitter adresinden, "Britanya'nın daha güçlü, daha güvenli ve Avrupa'da daha iyi olması için oy veren herkese teşekkür ediyorum" diye yazdı.   

İngiltere’de sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın AB açısından hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İngiltere’nin AB’de kalma kararı alması durumunda yumuşak ve daha yavaş değişim süreci, AB’den çıkış (Brexit) kararı alması halinde ise daha hızlı ve radikaldeğişim yaşanacak.