İngiltere Başbakanı özür diledi !

İngiltere Başbakanı özür diledi !
Güncelleme:

İngiltere Başbakanı suçladığı imamdan özür diledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, yaklaşık 20 yıldır Birleşik Krallık'ta yaşayan imam Süleyman Gani'yi terör örgütü DAEŞ destekçisi olarak tanımlamasından ötürü özür diledi

İngiltere Başbakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Başbakan Cameron'ın yanlış anlaşıldığı belirtilerek, özür dilediği bildirildi.

Açıklamada, "Başbakan Cameron, Gani'nin DAEŞ'i desteklediği yönündeki haberlere atıfta bulunuyordu. Başbakan bu ifadelerinin, Gani'nin DAEŞ'i desteklediği anlamına gelmediği konusunda açık ve her türlü yanlış anlaşılmadan ötürü özür diliyor." denildi.

Başbakan ve iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri Cameron, İngiliz Parlamentosu'nda 20 Nisan'da düzenlenen "Başbakan'a Sorular" oturumunda, İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin Tooting Milletvekili ve Londra Belediye Başkan adayı Sadık Han'ın, DAEŞ destekçisi olan bazı aşırılarla ardı ardına aynı ortamlarda bulunduğunu yönünde endişeleri olduğunu bildirmişti. Cameron, Sadık Han'ın, DAEŞ'i desteklemekle suçladığı Süleyman Gani ile aynı platforma 9 defa çıktığını öne sürmüştü.

Bu arada İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon da Gani'yi DAEŞ'le bağdaştırmıştı. Bunun itibarını zedelediğini savunan Gani'nin bakana dava açmasının ardından da Fallon özür dilemişti.I

CAMERON'UN PARTİSİNE SORUŞTURMA TALEBİ

Öte yandan, Başbakan Cameron'ın özür dilemesinden duyulan memnuniyeti bildiren Britanya Müslüman Konseyi (MCB), başbakanın özrünü parlamentoda da dile getirmesi ve Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin İslamofobiye yönelik soruşturma başlatması için çağrıda bulundu.

Konuya ilişkin açıklama yapan MCB Genel Sekreteri Shuja Shafi, Gani'nin yanlışlıkla DAEŞ teröristlerini desteklemekle suçlandığının altını çizerek, hakkındaki karalama kampanyasından ötürü Gani'nin ölüm tehditleriyle karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Gani'nin yeni Londra Belediye Başkanı Sadık Han'a karşı yürütülen bir İslamofobik bir saldırının masum kazazedesi olduğunu söyleyen Shafi, "Muhafazakar Parti bunun için de özür dilemelidir." dedi.

Shafi, "Ayrıca Muhafazakar Parti'deki İslamofobinin de acilen gözden geçirilmesi için çağrıda bulunuyorum. Aynı İşçi Partisi'nin antisemitizme yönelik yürüttüğü soruşturma gibi Muhafazakar Parti'nin de, kendi kademeleri arasındaki İslamofobinin boyutlarını yansıtması önemli. Hem antisemitizm hem de İslamofobiye karşı sıfır tolerans gösterilmeli." diye konuştu.

Cameron'ın geçen ay kendisi hakkında kullandığı ifadelerin ardından değerlendirmede bulunan Gani, Başbakan'ın açıklamalarının ardından aşırı sağ grupların hedefi haline gelmekten endişe ettiğini bildirmiş, Cameron’ın açıklamalarından ötürü özür beklediğini aktarmıştı.

Yaklaşık 20 yıldır Londra'da yaşayan ve başkentteki bir üniversitede, İslam Çalışmaları bölümünde yüksek lisans yapan Gani, yakın zamana kadar başkentin güneyindeki Tooting İslam Merkezi'nde imamlık yapıyordu.

Sadık Han, geçen hafta yapılan Londra Belediye Başkanlığı seçimini kazanmasıyla, 2005 yılından bu yana yürüttüğü Tooting bölgesi milletvekilliğinden istifa etmişti.