İngiltere'de kritik süreç ! "AB'den ayrılmak..."

İngiltere'de kritik süreç ! "AB'den ayrılmak..."
Güncelleme:

İngiltere Başbakanı Cameron, ülkesinin AB'den ayrılma referandumuyla ilgili açıklama yaptı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmanın "ekonominin altına bomba koymak gibi olacağını" söyledi.

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri Cameron, bazı muhalefet partilerinin temsilcileriyle birlikte ülkesinin AB'den çıkmasının getirebileceği riskler konusunda uyarıda bulunmak üzere, Londra'da kamuoyuna seslendi.

İşçi Partisi milletvekili ve partinin önde gelenlerinden Harriet Harman, Liberal Demokrat Parti'nin lideri Tim Farron ve Yeşil Parti lideri Natalie Bennett ile birlikte kameraların karşısına geçen Cameron, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, her 10 ekonomistten 9'u, Hazine Bakanlığı ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının risklerine dikkati çektiğini kaydetti.

AB'den ayrılmanın resesyonu ve yıllar sürecek belirsizliği beraberinde getireceğini savunan Cameron, AB ile yeni ticaret anlaşmaları yapmak gerekeceğini ve ticaretin olumsuz etkileneceğini belirtti. David Cameron, "Şok etkisini, belirsizlik etkisini ve ticaret etkisini bir araya getirin, ekonominin altına bomba koymuş gibi oluyorsunuz." dedi.

Cameron konuşmasında, birlikten ayrılmak isteyenlerin yürüttüğü kampanyayı da eleştirdi ve bu kampanyayı yürütenlerin seçmenlerin kandırmak için yanlış bilgiler ve istatistikler paylaştığını söyledi.

İngiltere Başbakanı açıklamalarını, İngiliz sterlininin ABD doları karşısında son üç haftanın en düşük seviyesini görmesinin ardından yaptı. AB referandumuyla ilgili yapılan son anketlerde birlikten ayrılmaktan yana olanları 4 puan önde göstermesinin ardından sterlin, dolar karşısında son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

İngiliz halkı 23 Haziran Perşembe günü "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlamak üzere sandık başına gidecek. Referandumda, 18 yaş üzeri Birleşik Krallık, İrlanda ve Milletler Topluluğu vatandaşları oy kullanabilecek.

 

 

AA