IŞİD'liler Yunanistan'a geçti

IŞİD'liler Yunanistan'a geçti
Güncelleme:

Suriye'den Yunanistan'a geçen IŞİD'liler için Fransa ve Belçika alarma geçti.

Suriye'den yola çıkan bir grup DAEŞ militanının Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçtiği iddia edildi. Hedeflerinin Fransa ve Belçika'da saldırı düzenlemek olduğu öne sürülen militanlara karşı Fransa ve Belçika'da güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı.

Suriye'den yola çıkan bir grup DAEŞ militanının Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçtiği, hedeflerinin ise Fransa ve Belçika'da saldırı düzenlemek olduğu ortaya çıktı. Belçikalı Dernière Heure gazetesinin ortaya çıkardığı bilgiye göre, militanlar yaklaşık olarak 10 gün önce pasaportsuz bir şekilde Avrupa'ya giriş yaptıktan sonra ikiye ayrıldı. Hem Fransa hem de Belçika'da saldırı düzenlemeyi planlayan DAEŞ militanlarının hedefinde; AVM, ABD merkezli fast-food zincirleri ile karakollar bulunuyor.

Tüm polis teşkilatlarına yazı gönderildi

Her iki ülkede de konuyla ilgili tüm polis teşkilatı çalışanlarına bilgilendirme yazısı gönderildi. Haberin kamuoyuna yayılması ardından, en yüksek seviye alarmda olan Fransa'da devam eden OHAL ile ilgili daha fazla ne tedbir alınabileceğine dair bir tartışma yaşanırken, Belçika'daBrüksel saldırısının ardından 3'üncü seviye tutulan alarm daha fazla yükseltilmedi.

'Olasılığı çok yüksek'

Belçika'da en yüksek alarm seviyesi dört olurken, üçüncü seviye alarm tehlikenin 'önemli ve olasılığının yüksek olduğu' anlamına geliyor. Belçika'daki olası tehlikelerin analizinden ve koordinasyonundan sorumlu OCAM'ın sözcüsü Benoit Ramacker, Türkiye'den Yunanistan'a geçerek Avrupa'ya giren militanların saldıracağı düşünülen yerlerin halihazırda koruma altında olduğunu ifade etti. Öte yandan Fransa'da polislerin mesai dışı zamanlarında da silah taşıyabilmesine izin veren birer yönetmelik yürürlüğe sokuldu.

'Belçika hazır değil'

22 Mart'ta Brüksel'de düzenlenen saldırıları araştıran meclis komisyonu üyesi Georges Dallemange ise, federal hükümetin yeni bir saldırıya karşın yeterli bir kapasitesi olmadığını belirtti. Federal hükümetin sadece ciddi bir sorun yaşandığı zaman müdehale edebilecek bir yetkisi olduğunu söyleyen Dallamange, terörle az bir tecrübesi olan Belçika'nın varolan sorunla ilgili ciddi bir planı olmadığını ifade etti.