İspanya muhalif vekilin dokunulmazlığını kaldırdı

İspanya muhalif vekilin dokunulmazlığını kaldırdı
Güncelleme:

İspanya Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını tanımayan Katalan milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı. AB'den çıt çıkmadı

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimindeki bağımsızlık yanlısı girişimlerle bağlantılı olarak, Anayasa Mahkemesinin kararlarına itaatsizlik ve görevini kötüye kullanmakla suçlanan Katalan Milletvekili Francesc Homs'un dokunulmazlığı kaldırıldı.

Katalan milletvekiliyle ilgili soruşturmanın ardından yargı yolunun açılmasına kanaat getiren Yüksek Mahkeme'nin talebi üzerine Homs'un dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili İspanya Meclisi'nde kapalı oturum ve oylama yapıldı. Homs'un yargılanmasının önünü açan dokunulmazlığının kaldırılması kararı 91'e karşı 248 oyla kabul edildi.

İktidardaki sağ görüşlü Halk Partisi (PP), ona dışarından destek veren liberal görüşlü Ciudadanos ve ekim ayında kullandığı çekimser oyuyla azınlık hükümetinin kurulmasını sağlayan, ana muhalefetteki sol görüşlü Sosyalist İşçi Partili (PSOE) milletvekilleri, Homs'un dokunulmazlığının kaldırılmasından yana oy kullandı.

Kamu görevlerinden men talebiyle yargılanacak Homs'un davasının gelecek ilkbaharda başlaması öngörülüyor.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen Katalonya'da 9 Kasım 2014'te yapılan, bağımsızlık yanlısı, yasa dışı halk oylaması sırasında dönemin Katalonya Hükümet Başkan Yardımcısı olan Homs, Katalonya Demokrat Parti'nin (PDECAT) Meclis Sözcülüğü görevini yürütüyor.

"Demokrasiyi tehlikeye soktular"

Homs'a destek vermek için Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık yanlısı referandum nedeniyle 10 yıl kamu görevinden men edilmesi istenen eski Katalonya Başkanı Artur Mas, Katalonya ve Bask bölgesindeki bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin temsilcileri ile Podemos Partisinden üst düzey yetkililer, ortak basın toplantısı düzenledi.

Meclis binasının karşısında bulunan oteldeki toplantıda konuşan Puigdemont, "PP, PSOE ve Ciudadanos, kullandıkları oyla seçmenlerin arzularını çiğnedi. Homs'un dokunulmazlığının kaldırılmasıyla İspanya ve Katalonya arasındaki kötü diyaloğun üzerine bir taş daha koydular. Zaten karışık olan bir süreci daha da zorlaştırdılar ve demokrasiyi tehlikeye soktular." ifadelerini kullandı.

Dokunulmazlık hakkı kaldırılan Homs, "İspanya'da düşük kalitede bir demokrasi" olduğunu savunurken, eski Katalonya Başkanı Artur Mas da "Akla ve mantığa dayanmayan bu yargılama, İspanya için bir utançtır. Homs, demokrasinin temellerini, düşüncelerini savunduğu için yargılanacaktır." şeklinde konuştu.

"Herhangi birinin, yasaları çiğnemesi meşru değildir"

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) Partisinden Senatör Santiago Vidal'ın yönelttiği soru önergesine cevaben Senato'da yaptığı konuşmada, Homs'un yargılanma sürecine değinerek, "Ne siz ne ben ne de herhangi birinin, yasaları çiğnemesi meşrudur. İlk önceliğimiz yasaları yerine getirmektir. Ben Katalonya ile diyaloğa her zaman açığım ama diyaloğa başlamak için referandum yapılmasının ön şart olarak konulmasını kabul edemem. İspanya'nın demokratik bir devlet olmadığı suçlamaları sahtedir." diye konuştu.

Bağımsızlık yanlısı girişimleri nedeniyle 5 Katalan siyasetçi hakkında hukuki süreç devam ediyor. Yargılanan siyasetçilerden, Katalonya Meclis Başkanı Carme Forcadell, 16 Aralık'ta Katalonya Yüksek Mahkemesi tarafından ifade vermeye çağrıldı.

AA