İspanya'da tarihi karar: Katalonya yönetimi feshedildi

İspanya'da tarihi karar: Katalonya yönetimi feshedildi
Güncelleme:

İspanya hükümeti, Katalonya özerk yönetimini fesh ederek, erken yerel seçime gidilmesine karar verdi.

Çalkantılı günler geçiren İspanya'da beklenen gün geldi. Hükümet, Katalonya'nın özerkliğini kaldıracak 155'inci maddenin uygulanması için yaptığı toplantının ardından alınan kararı açıkladı. Başbakan Mariano Rajoy, Katalonya'nın özerkliğinin feshedildiğini ve yerel yönetimin yetkilerinin Madrid'e geçeceğini resmen duyurdu.

 Katalonya'da en geç altı ay içinde erken genel seçime gidilecek. Madrid yönetimi, Katalonya'da erken seçim için ülkedeki Sosyalist İşçi Partisi ile dün anlaşmaya varmıştı.

1 Ekim'de gerçekleşen bağımsızlık referandumunun ardından Katalonya yönetimi bağımsızlık bildirgesini imzalamış ancak bağımzılığın ilan edilmesi askıya alınmıştı.

Madrid yönetimi, Katalonya'ya net bir yanıt vermesi için hafta başına kadar süre verdi ancak beklenen yanıt gelmedi. Bunun üzerine özerkliğin kaldırılması için düğmeye basıldı.

Katalonya'da dün ilginç bir protesto vardı. Bağımsızlık yanlısı Katalanlar, merkezlerini taşımaya karar veren bankalardan para çekerek protesto eylemi gerçekleştirdi.

Bankamatiklere giden bazı Katalanlar anayasanın ilgili maddesine atıfta bulunarak sembolik olarak 155 euro çekti. Hedefteki bankalar ise, merkezlerini Katalonya'dan taşıyan bankalar CaixaBank ve Sabadell.

Bazı eylemciler ise Barcelona'nın Kral Felipe V tarafından işgal edildiği yıla atıfla 1714 euro çekti.

İspanya'yı sarsan referanduma katılım oranı yüzde 43'te kalsa da seçmen yüzde 90'ı aşkın oranda bağımsızlık yönünde oy kullanmıştı.