Katalonya parlamentosu tek taraflı bağımsızlık ilan etti

Katalonya parlamentosu tek taraflı bağımsızlık ilan etti
Güncelleme:

Katalan parlamentosunda bağımsızlık ilanı için yapılan oylamada karar çıktı.

 İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. 135 kişilik parlamentoda 70 evet, 10 hayır oyu çıktı. İspanyol yönetiminden jet yanıt geldi... İspanya Senatosu, Katalonya hükümetini fesheden tasarıyı kabul etti.

İspanya Başbakanı ve Katalan Özerk Yönetim Başkanı'ndan art arda açıklamalar geldi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'nın bağımsızlığı için "imkansız bir şey" diyerek gereken tepkiyi vereceklerini söyledi. İspanya'dan gelen son dakika gelişmesine göre, İspanya hükümeti Katalonya özerk yönetimini görevden aldı, parlamentoyu feshetti. Yeni parlamento seçimleri 21 Aralık'ta yapılacak. Ayrıca İspanya Başbakanı Rajoy, Katalonya yerel polis şefinin de görevden alınacağını duyurdu.

Katalonya parlamentosu tek taraflı bağımsızlık ilan etti - Resim : 1

İspanya'da Katanların bağımsızlık için yaptığı referandumun ardından tansiyon düşmüyor. Katalan parlamentosu bağımsızlık ilanı için oylama gerçekleştirdi.

İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. 

Katalonya'da azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve ona dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partilerinin sunduğu "cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız Katalonya devleti ilan edilmesi ve bununla bağlantılı yapıcı sürecin başlatılması" başlıklarındaki karar önerileri parlamentodaki oylamada kabul edildi.

70 EVET, 10 HAYIR OYU ÇIKTI...

"Junts pel Si" ve CUP'un verdiği öneriyle gizli olarak yapılan oylamadan 70 "evet", 10 "hayır" ve 2 "boş" sonucu çıktı. "Catalunya si que espot" partisi dışında muhalefetteki tüm siyasi partiler oylamaya katılmayarak, protesto etmek için genel kurul salonunu terk etti.

Halk Partisinden (PP) milletvekilleri salonu terk ederken genel kurul koltuklarına İspanya ve Katalonya bayrakları bıraktı.

Katalonya parlamentosu tek taraflı bağımsızlık ilan etti - Resim : 2

Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmasına karşı çıkan Halk Parti'si, Sosyalist Parti ve Ciudadanos'dan (Yurttaşlar) vekiller ise oylamayı protesto ederek binadan ayrıldı. Oylamaya bağımsızlık yanlısı 'Junts pel Si', CUP ve Podemos bağlantılı 'Catalunya Si Que Es Pot' partileri katıldı.

Barcelona sokaklarına çıkan bağımsızlık yanlısı belediye başkanları, Carles Puigdemont'un parlamentoya gidişi sırasında ellerinde kralın asalarıyla oylamaya destek verdi.

İSPANYA BAŞBAKANI VE KATALAN ÖZERK YÖNETİM BAŞKANI'NDAN PEŞPEŞE AÇIKLAMALAR

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanı karşısında devletin gerekli tepkiyi vereceğini söyledi.

Senato'dan çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rajoy, Katalonya'nın bağımsızlığı için "imkansız bir şey" ifadesini kullanarak, "Tüm İspanyollara ve Katalanlara sakin olmaları çağrısında bulunuyorum. Çünkü gerekli tedbirler en iyi, en etkili ve en orantılı şekilde alınacaktır. Suç teşkil eden bu harekete karşı devlet gerekli tepkiyi verecektir." dedi. 

Katalonya'ya büyük şok ! AB ve ABD tarafını seçti...Katalonya'ya büyük şok ! AB ve ABD tarafını seçti...

Katalonya'nın tekrardan yasallığa kavuşması için hükümet olarak gerekli kararlılığı göstereceklerini vurgulayan Rajoy, "İspanya büyük bir ulus ve ciddi bir ülkedir. İspanya, bazı kişilerin birlikte yaşamın kurallarını ve anayasayı ortadan kaldırma girişimlerine hiçbir şekilde ödün vermeyecektir." diye konuştu. 

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont da Katalan halkına "ülkesini barışçıl, onurlu ve yurtseverlikle koruması" çağrısında bulundu. Tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrasında Katalonya yerel parlamentosunun koridorlarında bekleyen bağımsızlık yanlısı siyasetçilere, belediye başkanlarına ve sivil toplum temsilcilerine hitaben bir konuşma yapan Puigdemont, "Biz her
zaman barışçıl olarak cevap veren bir toplumuz. Bundan sonra hepimizin ülkemizin nabzını en iyi şekilde tutması gereken bir döneme giriyoruz." ifadelerini kullandı. 

Katalonya Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras da "Tüm Katalonya vatandaşlarına sakin, alçakgönüllü ve sorumlulukla hareket etmeleri çağrısında bulunuyorum." şeklinde konuştu. 

 İSPANYA ÖZERKLİĞİ ASKIYA ALDI

İspanya Senatosu, Katalonya özerk yönetimi hükümetinin feshedilmesi ve 6 ay içinde erken yerel seçime gidilmesini öngören anayasanın 155. maddesini uygulaması için merkezi hükümete yetki verdi.

İspanya'da Bakanlar Kurulu'nun 21 Ekim tarihinde aldığı, Katalonya özerk yönetimi için anayasanın 155. maddesinin uygulanması talebi Senato'da
oylandı. Oylamada 214 "evet" ve 47 "hayır" sonucu çıktı. Resmi Gazete'de yarın yayınlanıp hemen yürürlüğe girmesi öngörülen 155. madde, merkezi hükümete Katalonya yerel hükümetini feshetme yetkisi veriyor. 

155. madde, yerel hükümetin fesh edilmesine olanak sağlasa da, özerkliğin alınmasını içermiyor. Ancak gözlemciler, Katalonya hükümetinin son bağımsızlık ilanı sonrası, yerel hükümetin yetkilerinin de Katalonya yönetiminden alınabileceği yorumunu yapıyor. 

İspanya hükümeti yarından itibaren Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigemont, diğer hükümet üyeleri, Katalonya parlamentosunun memurları veya Katalonya yerel polisi müdürlerini görevlerinden alabilecek.

155. MADDE NELER İÇERİYOR

İspanyol Anayasası'nın 155'inci maddesi, Franco diktatörlüğü dönemi ve 1978 Anayasasının yürürlüğe girmesi sonrasında ilk kez uygulanmış olacak. 1939-1975 yılları arasındaki Franco diktatörlüğü döneminde Katalan hükümeti feshedilerek Katalan dili yasaklanmış, katalonya merkezi yönetime bağlanmıştı.

155'inci madde, ayrılıkçı eylemlerde bulunan bölgelerin özerkliklerinin iptal edilmesine olanak tanıyor. Madde uyarınca Madrid yönetimi Katalan polisi, yönetimi ve kamu yayıncılık kuruluşlarının kontrolünü de devralma yetkisine sahip.

İspanya Adalet Bakanı Rafael Catalá, "Biz İspanyolları bölmek için burada değiliz. Ancak birileri İspanya toprağı adına bir bağımsızlık ilan edecek olursa, bunu yetkilerini aştığı için yapamazlar" diye konuşmuştu.

Carles Puigdemont İspanya Senatosu'na bir mektup göndermişti. Puigdemont mektupta, "Özerkliğin kalıdırılması krizi derinleştirir" uyarısında bulunmuştu.

Katalonya'da 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumu İspanya tarafından "yasa dışı" ilan edilmişti.

Katalonya'nın 'bağımsızlık' kararı Euro’yu vurdu
Katılım oranı yüzde 43 olan referandumda halkın yüzde 90'ı bağımsızlığa "Evet" demişti.

2015'te yapılan seçimlerde Katalonya bölgesindeki oyların yüzde 40'ını alan birlikçi partiler ve bağımsızlığa karşı çıkan birçok seçmen ise referandumu boykot etmişti.

Seçiniz...