Londra metrosunda gerginlik !

Londra metrosunda gerginlik !
Güncelleme:

İngiliz polisi, Kensington ve Edgware Road istasyonları arasında gerginliğin olduğunu ve müdahale ettiğini açıkladı.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki metro ağında bir patlama meydana geldi. Onlarca kişi yaralandı. Polis, olayın 'terör eylemi' olarak değerlendirildiğini söyledi. Başbakan May, acil güvenlik komitesini topluyor. Birmingham kentinde de bıçaklı bir şüpheli yakalandı.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın batısındaki Parsons Green istasyonunda yerel saatle 08.20'de (Türkiye saatiyle 10.20) bir patlama meydana geldi. İlerleyen saatlerde de Londra'nın kuzeybatısındaki Birmingham kentindeki tren istasyonunda bir şüpheli, bıçağıyla beraber yakalandı.

Patlamayla ilgili açıklama yapan Londra Ambulans Servisi "Yaralanmaların gerekçesini ve ciddiyetini değerlendirme aşamasındayız. Buna öncelik veriyoruz" ifadesini kullandı. Patlamanın olduğu yere tehlikeli bölge müdahale ekibi, ağır silahlı polisler, ambulanslar, itfaiye ve bir helikopter gönderildi. Polis, halka bölgeden uzak durma çağrısı yaptı.

Olayda en az 22 kişi yaralandı. Yaralılardan hiç birinin durumu kritik değil.

Şüphelinin kimliği ortaya çıktı

Sky News kaynakları, patlayıcının tam patlamadığını belirtti. Akşam saatlerinde de Parsons Green'deki patlamayla ilgili bir şüphelinin kimliğinin teşhis edildiği ifade edildi.

Polis, olayın 'terör eylemi' olarak değerlendirildiğini açıkladı. Başbakan Theresa May, olayla ilgili olarak anbean bilgilendiriliyor. May, “Cobra” olarak adlandırılan ve hükümet bakanları, acil müdahale servislerinin ve emniyet birimlerinin yöneticilerinden oluşan acil güvenlik komitesini topluyor.

Terör örgütü IŞİD, son bir yılda İngiltere'de çok sayıda saldırı gerçekleştirdi. Londra'daki iki saldırıda da araç kullanıldı. İlk saldırı parlamentoyu hedef aldı, Wesminster Köprüsü'nde yayaları ezen cipi kullanan Halid Mesut isimli terörist parlamento bahçesinin duvarına çarparak durabildi. Parlamentoya girmeye çalışan saldırgan vurularak yakalandı. Saldırıda beş sivil yaşamını yitirdi.

Haziran ayı başında ise beyaz bir minibüsle London Bridge'te yayaları ezen üç terörist, peşinden insanların eğlendiği sokak barlarını hedef aldı. Kurbanları bıçaklayan saldırganlar, polis tarafından vurularak öldürüldü. Yalnızca İngiltere'yi değil tüm Avrupa'yı sarsan saldırıda sekiz can kaybı olduğu duyuruldu.

Londra'daki üçüncü saldırı Haziran ayında, Finsbury Park camiindeki teravih namazından çıkan kalabalığı hedef aldı. Ancak bu kez saldırgan beyaz bir İngiliz erkekti ve IŞİD'le bağlantısı yoktu. Bir beyaz minibüsü kullanan sürücü, olay yerindekiler tarafından yakalanıp polise edildi. Saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. 47 yaşındaki saldırgan Darren Osborne'un suç dosyasının kabarık olduğu ortaya çıkmıştı.

İngiltere'de son yıllardaki en ölümcül saldırının gerçekleştiği yer ise, Manchester kenti oldu. Bir konser salonuna Salman Abedi'nin düzenlediği bombalı saldırı 22 can kaybına yol açtı.

Olay sonrası patlamanın olduğu vagonda çekilen fotoğrafta, yanan bir kovanın içindeki kablolar dikkat çekti.

Ancak İngiliz polisi, yangının sebebini söylemek için henüz çok erken olduğunu söylüyor.

Terörle mücadele birimleri gelişmeleri takip ediyor, ancak olayı İngiltere Ulaştırma Polisi soruşturuyor.

Yolcularda yanıklar var

İngiliz Metro gazetesi, bazı yolcularının yüzünde yanıklar olduğunu duyurdu. BBC sunucusu Sophie Raworth da sedyede gördüğü bir kadının yüzü ve bacaklarında yanıklar olduğunu söyledi.

Trenden dumanların yükselmesiyle istasyon boşaltıldı ve durağın yer aldığı hatta seferlere ara verildi. Bölgedeki Reuters fotoğrafçısı silahlı polislerin olay yerinde olduğunu aktarıyor. 

İzdiham yaşandı

Sosyal medyada olayla ilgili paylaşım yapan kişiler, trende büyük panik yaşandığını ifade etti. Reuters'a konuşan bir kadın, olay sonrası bütün yolcuların aynı çıkış kapısına yönelmesiyle oluşan izdihamda yaralananlar olduğunu söyledi.

Londra metrosunu günde ortalama 5 milyon kişi kullanıyor.

‘Alev topu saçımı yaktı’

Sosyal medyadaki fotoğrafıyla dikkat çeken Peter Crowley, aniden duyduğu patlama sesinin ardından bir alev topunun saçlarını yaktığını anlattı.

2005’te 52 kişi öldürülmüştü

7 Temmuz 2005’te Londra’da gerçekleştirilen ve kentin toplu taşıma sistemini hedef alan saldırılarda 4 intihar bombacısı 52 kişiyi öldürmüştü. Saldırıyı El Kaide üstlenmişti.

Milliyet

Etiketler metro Londra istasyon