Mona Lisa tablosu önünde çırılçıplak soyundu

Güncelleme:

Paris’teki Mona Lisa tablosunun önüne gelen 33 yaşındaki bir feminist soyunup cinsel organını göstererek “Benim cinsel organım, benim telif hakkım” diye bağırdı.

Paris’teki Louvre Müzesi’nde bulunan Mona Lisa tablosu önünde ilginç bir eylem yapıldı. 33 yaşındaki Deborah de Robertis, “Benim cinsel organım, benim telif hakkım” diye bağırarak Leonardo Da Vinci’nin meşhur tablosunun önünde soyundu.

Onlarca müze ziyaretçisi şaşkın gözlerle gösteriyi izledi. Güvenlik görevlileri, Fransa ve Lüksemburg vatandaşı olan genç sanatçıyı gözaltına aldı. Bir güvenlik görevlisi, gözaltına almaya alışırken kadının kendisini ısırdığını söyledi.

De Robertis, teşhircilik ve saldırı suçlamasıyla karşı karşıya. De Robertis, daha önce de benzer eylemler yapmıştı. Nisan ayında yaptığı eylemden sonra, “Amacım cinsel organımı göstermek değil, Valie Export’un meşhur fotoğrafını taklit etmek. Kadınların sanat tarihindeki yerini sorgulatmaya çalışıyorum. Bu yüzden eylemlerimi müzelerde yapmam gerekiyor” diyerek amacını açıklamıştı.

Bu eylem, Fransız küratör Mathieu Deldicque’nin, Paris'teki Conde Müzesi'nde 1862'den beri sergilenen kara kalem taslağın Mona Lisa'ya ait olduğunu açıklamasıyla üst üste geldi.

Monna Vanna olarak bilinen resmin bugüne kadar Leonardo da Vinci'nin stüdyosunda çizildiği biliniyordu ancak resmi bizzat da Vinci'nin yaptığı düşünülmemişti. Fakat uzmanlar, artık bu resmi da Vinci'nin Mona Lisa'nın taslağı olarak yaptığı görüşünde.