Trump'tan AB'ye tehdit: ''Kısıtlama getiririz''

Trump'tan AB'ye tehdit: ''Kısıtlama getiririz''
Güncelleme:

ABD Başkanı Trump, Avrupa Birliği'nin ticari müzakereleri iyi niyetle yapmaması halinde kısıtlamalar getirileceğini söyleyerek uyardı.

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği`nin (AB) ticari müzakereleri iyi niyetle yapmaması halinde Avrupa`dan ithal otomobillere sınırlama getirileceği uyarısında bulundu.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesinin ardından  basın toplantısı düzenleyen Trump, AB'nin ABD'ye ticari olarak "iyi  davranmadığını" söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ticari konuları müzakere  etmek üzere 25 Temmuz tarihinde bir araya geleceğini belirten Trump, "Eğer AB iyi  niyetle müzakere yapmazsa, ülkemize neredeyse sıfır seviyesinde veya çok düşük  bir seviyede vergiyle gelen milyonlarca otomobille ilgili bir şeyler yapacağız."  diye konuştu.

Trump, ABD'ye ticari konularda adil davranılmasını talep ettiğini  vurguladı.

ABD Başkanı Trump, 9 Mart'ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde  25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamış, AB'ye bu vergilerden 1  Haziran'a kadar geçici muafiyet tanımıştı. AB, ABD'nin yakın müttefiki olduğunu  ve ulusal güvenlik tehdidi olmadığını gerekçe göstererek ABD'nin gümrük  vergilerinden daimi bir biçimde muaf tutulma çağrısında bulunmuştu. Taraflar  arasında yapılan müzakereler sonucu AB, ABD'yi kararından vazgeçirememişti.

ABD'nin devreye aldığı ilave gümrük vergileri konusunda dengeleyici  tedbirler alan AB, 22 Haziran'dan itibaren ABD'den ithal edilen mısır, barbunya,  pirinç, mısır gevreği, fıstık ezmesi, yaban mersini, portakal suyu, viski, puro,  sigara, tütün, ruj, kot pantolon, nevresim, ayakkabı, lavabo, merdiven,  vantilatör, motosiklet, yat, tekne, tüp ve çelik gibi yüzlerce farklı ürüne yüzde  25 gümrük vergisi yürürlüğe koydu.
 
AB'nin kararının ardından ABD Başkanı Trump, Avrupa'dan ithal edilen  tüm araçlara yüzde 20 ek gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu.

AA