Türkiye için tarihi gelişme ! AB yeşil ışık yaktı

Türkiye için tarihi gelişme ! AB yeşil ışık yaktı
Güncelleme:

Avrupa Birliği Komisyonu, Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılması için öneride bulundu.

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye için vize serbestisi tavsiye kararı olumlu çıktı. Komisyon Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı. Komisyon tavsiye kararına 72 kriterle ilgili ek süre talep edilmedi. Türk vatandaşları için en önemli kriter ise pasaportların yeni biyometrik pasaport ve parmak izi olması...

Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Avrupa Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vize ile seyahat uygulamasının Haziran sonuna kadar kaldırılması için Avrupa Birliği üyesi ülkelere teklif ettiğini belirtti.
Verstager Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun açıklamasını paylaştı. Açıklamada, "Avrupa Komisyonu, Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunun kalkması için bugün teklifte bulundu" denildi. Verstager mesajında bu konudaki kararın da Komisyon tarafından alındığını belirtti.

YENİ PASAPORT VE PARMAK İZİ ŞARTI

Tamamlanmayan 5 kriterin kaldığı belirtilirken, 1 Haziranda geri kabul anlaşmasının devreye girmesiyle bir kriterin daha yerine getirileceği açıklandı. Yeni biyometrik pasaport ve parmak izi yoksa yeniler gelene kadar Türk vatandaşları AB'ye giremeyecek.

Vestager'in Twitter mesajındaki açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, iş, turizm ya da ailevi nedenlere dayalı olarak herhangi 180 günlük süreler içinde 90 günlük dönemler halinde Schengen bölgesi içindeki ülkelerde kalabilecekleri belirtildi.

PASAPORT ÜCRETİ NE KADAR OLACAK ?

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AB Bakanı Volkan Bozkır gazetecilerin pasaport bedeli ile ilgili sorusunu da böyle yanıtladı.

Dağıtılacak pasaportlar ücret karşılığında verilecek. 10 yıllık pasaportu olan bir kişi 8 yıl pasaportundan yararlanmışsa sadece cüzdan bedelini ödeyecek. Aynı şekilde pasaportunu kaybetmiş bir kişi de sadece cüzdan bedelini ödeyerek yeni pasaport sahibi olabilicek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Önümüzdeki hafta başlaması öngörülen süreçte konu ilk olarak AP’nin Sivil Özgürlükler ve İçişleri Komisyonu’nda ele alınacak. AP’de komisyon düzeyinde yapılacak görüşmelerin ardından AP Genel Kurulu devreye girecek. Bu kurumda yapılacak oylama basit çoğunluğa dayalı olacak. AP’de Türkiye karşıtı havanın en yüksek seviyelerinden birinde olması bu kurumdaki oylamanın zorlu olması riskini artırıyor. AP’den olumlu karar çıkması büyük ölçüde ana siyasi grupların takınacağı tavrı bağlı olacak.

AP’den olumlu karar çıkarsa vize muafiyeti için AB Konseyi’ndeki süreç başlayacak. Bu kurumdaki süreçte ise oybirliği yerine nitelikli çoğunluk uygulaması kullanılacak. Başka bir deyişle Kıbrıs, Hollanda ya da Fransa gibi ülkelerin tek başlarına kararı veto etme hakları olmayacak. Olumlu karar alınması için ise oylamaya katılan ülkelerin yüzde 55’inin lehte oy kullanması ve bu ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin toplam nüfusunun yüzde 65’ine denk düşmesi gerekecek. Bu da olumlu ya da olumsuz kararın ülkelerin oluşturacakları bloklara bağlı olacağı anlamına geliyor. AB Konseyi’nden de onay çıkması halinde vize muafiyeti 1 Temmuz’dan itibaren devreye sokulacak.