Türkiye'den Almanya'ya yeşil ışık !

Türkiye'den Almanya'ya yeşil ışık !
Güncelleme:

Almanya ile Türkiye arasındaki İncirlik krizinde son perde...

Almanya ile Türkiye arasında yaşanan İncirlik Üssü geriliminde tansiyon düşüyor. Almanya basınında yer alan habere göre  Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman siyasetçilerin üssü ziyaret edebilmesi için şartlı yeşil ışık yaktı.

Almanya ile Türkiye arasında 1915 olaylarının Alman Meclisi tarafından ‘soykırım’ olarak tanınmasının ardından yükselen tansiyon, karşılıklı açıklamalarla düşmeye başladı.

Kararın ardından, Alman politikacıların Adana’da bulunan İncirlik NATO Üssü’ndeki Alman birlikleri ziyaret etmesine izin verilmemişti.

Berlin yönetiminin geçen hafta 1915 olaylarına ilişkin kararın ‘bağlayıcı olmadığı’ yönündeki açıklamaları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Angela Merkel’in Çin’dekiG20 zirvesi’nde görüşmelerinin ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dünkü açıklamaları gerginliğin yumuşamasına neden oldu.

Habertürk'te yer alan habere göre Çavuşoğlu, Almanya’nın “dostane tutumunu sürdürmesi şartıyla” Alman parlamenterlerin İncirlik’i ziyaret edebileceklerini söyledi. Çavuşoğlu, Alman Welt Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, ziyaret izniyle ilgili olarak “Almanya şimdiki tavrını koruduğu takdirde ziyarete izin verebileceklerini” ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, “Almanya’nın Türkiye’ye olumsuz davranması durumunda ise ziyaret yasağının sürebileceğini” dile getirdi.

'ZİYARET EKİM BAŞINDA'

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de Berlin’de yaptığı, Alman milletvekillerinin ekim ayında İncirlik Üssü’ne yapmayı planladığı ziyaretin “erteneceğini düşünmediğini” kaydetti.

Von der Leyen, ayrıca önceki gün Alman Der Spiegel Dergisi’nde ortaya atılan “Almanya İncirlik’e 58 milyon Euro yatırım yapacak” iddiasını da doğruladı.

Habertürk