Türkiye'ye bir şok daha: "Uygun değil"

Türkiye'ye bir şok daha: "Uygun değil"
Güncelleme:

Fransa eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, Türkiye'nin AB'ye uygun olmadığını söyledi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, İngiltere’de yapılacak referandumun ardından Avrupa Birliği’nde (AB) işlerin eskisi gibi devam edemeyeceğini söyledi

Schaueble, iktidardaki Hristiyan Demokratlara yakın iş adamları derneği Wirtschaftsrat'ın Berlin'de düzenlediği toplantıda, İngiltere'de perşembe günü yapılacak AB referandumunu değerlendirdi.
 
İngiltere'de seçmenin AB üyeliğinin devamından yana oy kullanmasını umut ettiğini belirten Schaueble, "İngiltere'de sonuç ne çıkarsa çıksın, çoğunluk İngiltere'nin AB'de kalması yönünde karar verse de bundan sonra AB'de işler eskisi gibi devam edemeyecektir. Aksi takdirde insanlar bizim hiç bir şey anlamadığımızı söyleyecekler." dedi.
 
İngiliz seçmenlerin AB'ye yönelik eleştirilerinin, değişim isteklerinin, başka üye ülkelerde de yurttaşlar tarafından dile getirildiğini ifade eden Schaeuble, giderek daha fazla Avrupalının AB projesi hakkında soru işaretleri taşıdığını anlattı.
 
Gelecek günlerde AB'nin esnek ve pragmatik çözüm adımlarına yoğunlaşması gerektiğini vurgulayan Schaeuble, AB'nin karşı karşıya bulunduğu krizleri fırsata çevirebileceğini, bunun değişim ve ilerlemeyi sağlayabileceğini söyledi.
 
Schaeuble, "Sorunlarımızı, ancak güçlü bir AB'ye sahip olabilirsek çözebiliriz." diye konuştu.
 
- Sarkozy'den yeni öneri
 
Toplantıya katılan eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de AB'nin karşı karşıya bulunduğu sorunları aşmasının, Fransa ve Almanya'nın birlikte liderlik üstlenmesine ve çözüm planı ortaya koymasına bağlı olduğunu kaydetti.
 
Öğle yemeğinde bir araya geldiği Almanya Başbakanı Angela Merkel ile son gelişmeleri ele aldıklarını aktaran Sarkozy, "Avrupa'yı içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için yapılması gereken yeni bir Fransız-Alman inisiyatifidir, gerekirse yeni bir AB antlaşmasının yapılmasıdır." dedi.
 
Sarkozy, "Bu şekilde 450 milyon AB yurttaşı onları anladığımızı, onların bize söylediklerini duyduğumuzu, onları koruyan bir AB istediğimizi hissedeceklerdir." görüşünü dile getirdi.
 
Halen ana muhalefetteki Cumhuriyetçiler Partisi'nin liderliğini yürüten Sarkozy, konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğine itirazlarını da yineledi.
 
"Türkiye büyük bir medeniyet, Türkiye ile birlikte çalışmamız, Türkiye ile görüşmemiz gerekli, ancak Türkiye'nin AB üyeliğine uygun olmadığına kesinlikle kanaat getirmiş durumdayım." diyen Sarkozy, AB ile Türkiye arasında tam üyelik dışında, alternatif bir ilişki önerisini ifade etti.
 
Sarkozy, "Ben Avrupa dışında yeni bir topluluk oluşturmaktan, Türkiye, Rusyave AB'nin yer alacakları bir topluluktan yanayım. Bu anlamlı olacaktır." dedi.
 
Perşembe günü yapılacak referandumda, İngiliz seçmenlerin AB üyeliğinin devamından yana karar vermelerini umut ettiğini belirten Sarkozy, İngiltere gibi dinamik bir ülkenin ayrılmasının AB'ye büyük zarar verebileceğini söyledi.
 
Sarkozy, "İngiltere'nin AB'den ayrıldığı, Türkiye'nin AB'ye girdiği bir gelecek düşünmüyorum." ifadesini kullandı.