TÜRKLER ALMANYA'DA DEMOKRASİ MİTİNGİ'NDE

TÜRKLER ALMANYA'DA DEMOKRASİ MİTİNGİ'NDE
Güncelleme:

Avrupa'da yaşayan Türkler, Türkiye'de yaşanan darbeyi protesto etmek için Almanya'nın Köln kentinde toplandı.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türklerin katıldığı Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi Almanya'nın Köln kentinde başladı.

Avrupalı Türklerin Türkiye'deki darbe girişimini protesto için Darbeye Karşı Demokrasi Platformu'nun organize ettiği Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi Köln'de başladı. Miting  için Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkler de meydanı doldurdu.

turkler-den-koln-de-demokrasi-mitingi-7424905.jpeg

ŞÖLEN HAVASINDA GEÇECEK

Köln’de şu an hava hafif yağışlı ancak miting saatinde yağışın durması bekleniyor. Vatandaşlar mitinge demokrasiye sahip çıkmak için geldiklerini ifade ediyorlar. Mitingin öncülüğünü yapan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD’nin Genel Başkanı Zafer Sırakaya ise Mitingin bir şölen havasında geçeceğini söyledi. 

turkler-den-koln-de-demokrasi-mitingi-7425271.jpeg

2 BİN 700 POLİS GÖREV YAPIYOR

Köln aynı gün hem Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi hem de 4 karşı gösterinin olması Köln Emniyet Müdürlüğü’nü kaygılandırıyor. Mitingin yapılacağı alana giden tüm yollar araç trafiğine kapatıldı; Deutz Köprüsü de araç trafiğine kapatıldı ve yayaların geçişine de izin verilmiyor. Köln’de şu an 2 bin 700 polis görev yapıyor. Köln Emniyet Müdürlüğü, Türkiye kökenli ve Türkçe bilen polisleri bu mitingler için özel görevlendirdi.

turkler-den-koln-de-demokrasi-mitingi-7425273.jpeg

Köln polisi ayrıca bütün gün hizmet verecek 0221/229-7777 numaralı bir telefon hattı açtı. Köln Emniyet Müdürü Jürgen Mathies, mitinglerin huzur içinde yapılmasını sağlamak için tatilini yarıda keserek İtalya’dan dönmüştü.

turkler-den-koln-de-demokrasi-mitingi-7425275.jpeg

Emniyet Müdürü Mathies, sosyal medya üzerinden Türkçe yaptığı açıklamada, Birbirinden tamamen farklı siyasi fikirlere sahip kişilerin karşı karşıya geleceğinin ve toplantı katılımcılarının çok duygusal olacağının bilincindeyiz. Her türlü şiddete ve şiddet çağrısına karşı polis tüm kararlılığıyla müdahale edecektir uyarısında bulundu.

turkler-den-koln-de-demokrasi-mitingi-7425277.jpeg

Dün yapılan basın toplantısında ise, Mathies, göstericilerin karşı karşıya gelmemesi için ellerindeki tüm imkanları kullanacaklarını söyledi. 

ERDOĞAN'IN DEV EKRANDAN HİTABINA İZİN YOK

Mitingin organizatörleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göstericilere meydanda kurulacak dev ekrandan seslenmesi için Kölnlü yetkililerden izin alamayınca Köln İdare Mahkemesi’ne başvurdular. Buradan çıkan olumsuz karar üzerine Münster Yüksel İdare Mahkemesi’ne giden organizatörler yine sonuç elde edemediler.

turkler-den-koln-de-demokrasi-mitingi-7424907.jpeg

Münster Yüksek İdare Mahkemesi, yabancı hükümet mensupları veya devlet başkanlarının açıklamalarının miting meydanlarında canlı olarak aktarımının kısıtlanabileceğini bildirdi. Bu karar üzerine Köln Emniyet Müdürü Jürgen Mathies, mahkemenin kendi düşüncesi doğrultusunda karar vermesini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Organizatörler Münster Yüksek İdare Mahkemesi’nin ardından Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurdular. Anayasa Mahkemesi de, cumartesi gecesi verdiği kararında, başvuruyu reddederek miting meydanında dev ekrandan canlı aktarıma izin vermedi.