Yunanistan sığınmacılar için Türkiye sınırına duvar ördü!

Yunanistan sığınmacılar için Türkiye sınırına duvar ördü!
Güncelleme:

Türkiye'nin sığınmacıların Avrupa'ya çıkışını serbest bırakmasının ardından Yunanistan, sığınmacıların geçişini engellemek için Kastanies Sınır Kapısı’na beton bloklar yerleştirdi

Avrupa’ya geçmek için Edirne’ye gelen sığınmacıların, Pazarkule-Kastanies sınır kapıları arasındaki tampon bölge ve yakınındaki ağaçlık alanda bekleyişleri devam ediyor. Yunanistan tarafından Kastanies Sınır Kapısı’na kamyonla taşınan 1,5 metre yüksekliğindeki beton bloklar, ekskavatörle sınır kapısının girişine yerleştirildi.

Yunan güvenlik güçleri bu sırada blokların üzerine çıkarak kapıya yaklaşan sığınmacıları gaz bombasıyla hedef aldı. Sığınmacılar göz yaşartıcı gazın etkisiyle tampon bölgeden uzaklaştı. Yunanistan hudut birliklerinin attığı 3 gaz fişeği ise Pazarkule Sınır Kapısı içerisindeki jandarma karakolunun bahçesine düştü. Önceki gece de Pazarkule Sınır Kapısı’nda bekleyen sığınmacılara Yunan güvenlik güçleri müdahale etti.

Atina, Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen sığınmacıları durdurmayacağını açıkladığı 29 Şubat’tan bu yana 45 bin sığınmacının ülkeye girmesinin engellendiği açıkladı. Türkiye-Yunanistan sınırında gerinlik sürerken Avrupa Birliği (AB) içişleri bakanları Brüksel’de dün bir araya geldi. AB sınır koruma ajansı Frontex sınırdaki birimlerini artırma ve Atina’ya sığınmacı krizi ile mücedele için ekstra para yardımı yapma kararı almıştı. AB Komisyonu, Yunan adalarını terk edip geldiği ülkeye gönüllü olarak dönmek isteyen sığınmacılara kişi başına 2 bin euroluk para ödemesi yapacağını açıklamıştı.

AB içişleri bakanları ayrıca koronavirüsle mücadele kapsamında birlik ülkelerindeki son durumu ve alınan önlemleri görüşecek. Bakanlar virüsün yayılmasının engellenmesi için ek önlemleri de ele aldı.