Yunanistan'da Türk okulları kapatıldı

Yunanistan'da Türk okulları kapatıldı
Güncelleme:

Yunanistan'da öğrenci sayısının yetersizliği nedeniyle 60 azınlık okulu kapatıldı.

Okulların bugün açıldığı ülkede öğrenci sayısının yetersizliğini gerekçe gösterilerek 60 azınlık okulunun kapısına kilit vuruldu, kapatılanlar arasında dokuz Türk okulu var. Ayrıca azınılk liselerinde Türkçe ders saatleri azaltıldı.

1 MİLYON 100 BİN ÖĞRENCİ DERS BAŞI YAPTI

Yunanistan'da, yaklaşık üç aylık yaz tatilinin ardından ilk ve ortaokullarda toplam bir milyon 100 bin öğrenci ders başı yaparken, Batı Trakya'da yeni öğretim yılı buruk başladı.

TÜRKÇE DERS SAATLERİ AZALTILDI

İskeçe ve Gümülcine'de iki lisede bu yıl Yunanistan Eğitim Bakanlığı'nın kararıyla Türkçe ders saatlerinin azaltılmasının yanı sıra 2010'da başlatılan uygulama çerçevesinde öğrenci sayısının yetersiz olması gerekçesiyle dokuz azınlık okulunun daha kapatılması Türklerin tepkisine neden oldu.

Bölgedeki Türkler, hükümetin azınlıklara yönelik eğitim konusundaki kararlarında Türk azınlığın görüşünü dikkate almadığını belirtiyor.

AİLELERE VE VELİLERE DANIŞILMADI

Rodop-Meriç illeri SÖPA mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet, karar alınırken ailelere ve velilere danışılmadığını söyledi. Ahmet, "Yeni öğretim yılına dokuz okulumuzu daha kaybetmiş olarak giriyoruz. Devlet okulları için uygulanan ve öğrenci sayısı dokuzu tutmayan okulların kapatılmasını öngören yasanın, farklı statüye sahip azınlık okulları için de uygulanmasıyla okullarımızın kapatılması hepimizi derinden üzmüştür"dedi.

Ahmet ayrıca, Yunanistan Eğitim Bakanlığı'na bir rapor sunduklarını, okullarında okutulan Yunanca ve Türkçe ders kitaplarının çağdaş eğitim ihtiyacını karşılamadığını aktardı.