Avrupa'da terör saldırısı uyarısı

Avrupa'da terör saldırısı uyarısı
Güncelleme:

AB Polis Teşkilatı, insan kaçırma ve bombalı araçla terör saldırısı konusunda uyarı yaptı.

AB Polis Teşkilatı (Europol), DEAŞ’ın Avrupa’da insan kaçırma ve bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirebileceği uyarısı yaptı.

Europol, DEAŞ’ın izlediği yöntemlere ilişkin raporunu yayınladı.

DEAŞ terör örgütü perspektifinde 2015 ve 2016 yıllarında Fransa ve Belçika’da gerçekleştirilen saldırıların "başarılı ve etkili sayılabileceği" belirtilen raporda, terör örgütünün AB topraklarında tekrar saldırma kapasitesine ve isteğine sahip olduğu kaydedildi.

Yakın zamanda Avrupa'da terör saldırılarının münferit veya grup halinde gerçekleştirilebileceği ifade edilen raporda, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonda yer alan Avrupa ülkelerinin terör saldırılarına hedef olabileceği belirtildi.

Yabancı savaşçılar güvenlik riski

Raporda, en yüksek olasılıkla bir sonraki terör saldırısının önceki saldırılar benzeri silah ve tarzda olmasının beklendiği kaydedilerek, DEAŞ'ın Irak ve Suriye'de ciddi zayıflaması durumunda bu bölgelerdeki yabancı savaşçıların AB ülkelerine dönmesinin beklendiği ve bunun da önemli güvenlik riski oluşturacağı ifade edildi.

Bu yabancı savaşçıların Avrupa için uzun vadeli bir güvenlik riski oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, DEAŞ'ın hedefleri arasında AB ülkelerinden Fransa, Belçika, Almanya, Hollanda ve İngiltere’nin üst sıralarda yer aldığı kaydedildi.

"DEAŞ Avrupa'da bombalı araçlarla saldırabilir"

Raporda, DEAŞ’ın hızlı ve etkili bir biçimde eş zamanlı olarak pek çok hedefe komplike terör saldırıları planlama kapasitesi olduğuna işaret edilerek, Avrupa'da Suriye ve Irak’taki benzeri bombalı araçla saldırı ve insan kaçırma gibi terör eylemleri gerçekleştirilebileceğinin altı çizildi.

Yalnız hareket eden teröristlerin ise tipik olarak sembolik hedefleri seçmeyebileceği ve yumuşak hedeflere yönelebileceği ifade edilen raporda, DEAŞ’ın Avrupa’da saldırılar düzenlemek üzere ekipler oluşturduğu istihbaratının edinildiği belirtildi.

AA