Avrupa'da kara kışa hazırlık! Tedbir kararları peş peşe açıklandı

Avrupa'da kara kışa hazırlık! Tedbir kararları peş peşe açıklandı
Güncelleme:

Avrupa ülkeleri, enerji krizine karşı belirli zamanlarda ışıkları kapatma, ısıları düşürme gibi çeşitli tasarruf önlemleri almaya başladı.

Rusya’nın gazını kapattığı Avrupa’da enerji paniği büyüyor. Art arda yeni tasarruf tedbirlerinin açıklandığı kıtada hapis cezası dahi gündeme gelirken, dev fabrikalar kepenk kapatıyor, şirketler iflas ediyor. Enerji krizine karşı bazı Avrupalı ülkelerin aldığı tedbirler ise özetle şu şekilde:

PROTESTOLARA HAZIRLIK

ALMANYA: Enerji tasarrufu sağlamak amacıyla kamu binaları, heykeller, anıtlar ve tabelaların ışıkları yerel saatle 22.00’den itibaren kapatıldı. Ayrıca hastaneler dışındaki kamu binaları, 19 derecenin üzerinde ısıtılmayacak. Ağır fiziksel işlerin yapıldığı alanlar 19 dereceden daha soğuk olabilecek. Fuar ve büyük salonlar gibi insanların kalabalık olarak kullandığı alanlar ise hiç ısıtılmayabilecek. Bu arada Berlin polisi, kış aylarında olası doğalgaz kesintilerine bağlı yaşanabilecek protestolara ve yağma olaylarına karşı da hazırlık yapıyor.

HAPİS CEZASI GÜNDEMDE

İSVİÇRE: Enerji kriziyle mücadele için sert tedbirler alan ülkede, kış mevsiminde enerji sorununun ‘acil durum’ seviyesine gelmesi halinde, tasarruf tedbirlerini uygulamayanların hapis cezasına çarptırılması gündemde. Öte yandan, İsviçre’deki enerji krizinin, ülkede faaliyet gösteren Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki (CERN) deneylerin durmasına dahi yol açabileceği belirtildi. ABD basınına konuşan CERN’in enerji yönetimi sorumlusu Serge Claudet, ülkede elektrik sıkıntısının krize evrilmesi halinde, merkezdeki mevcut deney faaliyetlerinin bir süreliğine durdurulmasına dair plan taslağı hazırladıklarını açıkladı.

EYFEL’E KARARTMA

FRANSA: Gelecek kış aylarında elektrik sistemi üzerinde ciddi baskı oluşabileceği nedeniyle, ülkede hafta içi belirli saatlerde birkaç saatlik elektrik kesintileri olabileceği konuşuluyor. Başkentteki kamu binalarının sıcaklıkları kademeli olarak 19 dereceden 18 dereceye düşürülmesi ve idari kurumlara ait binaların bu kış bir ay geç ısıtılmaya başlanması gündemde. Eyfel Kulesi, Louvre müzesi gibi anıtların ışıklandırılmaları saat 01.00 yerine saat 23.00’ten itibaren karartılacak. Ülkenin resmi demir yolu şirketi SNCF’nin tren seferlerini azaltması olasılığı da masada.

ISITMAYA, AYDINLATMAYA SINIRLAMA

BELÇİKA: Isı pompası, güneş paneli veya ısı yalıtım malzemesi gibi ürünlerde KDV indirimi verilirken, kamu binalarında 19.00 ile 06.00 arasında aydınlatmalar kapatıldı. Isıtmanın en yüksek 19 dereceye ayarlanmasına karar verildi. Enerji krizinde aşırı kazanç elde eden şirketlere ek vergi uygulanması hazırlığı da yapılıyor. 2025 yılında kapatılması planlanan 2 nükleer santralın faaliyet süresi 10 yıl uzatılırken, bu kış kapatılması öngörülen 2 reaktörün faaliyetine devam etmesi kararlaştırıldı.

İTALYA: Güneş enerji yatırımlarına sübvansiyon sağlanan ülkede, enerji firmalarının sözleşmeleri tek taraflı değiştirmeleri engellendi. Cezayir’le yeni doğalgaz tedarik anlaşmaları yapılırken, ülkede, konutların ısısının 2 derece düşürülmesi, kamuda enerji tasarrufu ve sokak aydınlatmalarının azaltılmasını içeren yeni plan hazırlanıyor. Bazı restoranlar, elektrik faturalarındaki artış nedeniyle ışıkları söndürüp mum yakmaya dahi başladı.

YUNANİSTAN: Enerji tüketiminin kamu kuruluşlarında yüzde 10 azaltılması hedefleniyor. Bu bağlamda, Atina Belediyesi binasının ışıklandırması sınırlandırıldı ve akşamları kapatılacak. Kamu binalarının sıcaklığının yazın 27, kışın 19 derecede tutulması, binaların kullanılmadığı zamanlarda ısıtma, soğutma ve aydınlatma sistemlerinin kapatılması kararlaştırıldı.

Etiketler Avrupa enerji