Başbakan'ın koltuğu sallanıyor !

Başbakan'ın koltuğu sallanıyor !
Güncelleme:

İzlanda Başbakanı röportaj sırasında soruları cevap vermeyerek yayını terk etti.

Dünyayı sarsan “Panama Belgeleri” sızıntısında adı geçen İzlanda Başbakanı'nın koltuğu sallanıyor. İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, dün akşam katıldığı bir televizyon programında sorulan sorulara cevap veremeyerek yayını terk etti.

Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait dokümanları inceleyen İsveç’teki tek medya kuruluşu İsveç televizyon kanalı SVT’nin dün akşam yayınlanan “Agenda” programında, İzlanda Başbakanı Gunnlaugsson’un offshore şirketindeki varlıklarını açıklamayarak gizlediği ortaya çıkarıldı.

Programda, başbakan olmadan önce İzlanda’da tanınmış bir televizyoncu olan Gunnlaugsson’un 2007 yılında vergi cenneti olarak bilinen İngiliz Virjin Adaları’nda "Wintris Inc" adında bir offshore şirketini satın aldığı, 2008 yılında İzlanda tarihinin en derin ekonomik krizinde batan bankalardan 35 milyon alacağı olduğu, ancak başbakan olduktan sonra da mal varlığı bildiriminde bu şirketin varlığını açıklamayarak gizlediği ortaya çıkarıldı.

Gunnlaugsson İzlanda’daki ekonomik krizin ardından politikaya atılarak parlamentoya seçilmiş, 2009 yılında da İlerleme Partisi’nin başkanlığına getirilmişti.

Gunnlaugson’un bu tarihte Vintris şirketindeki hisselerini bir dolar karşılığında karısına devrettiği ortaya çıktı.

2013 yılındaki seçimlerden sonra kurulan koalisyon hükümetinde başbakanlığı üstlenen Gunnlaugsson, İsveç televizyon kanalı SVT’nin programında yayınlanan söyleşisinde ilk önce şimdiye kadar herhangi bir offshore şirketinin sahibi olmadığını öne sürmesinin ardından, Wintris şirketindeki ilişkisi ortaya konunca söyleşiyi sinirli bir şekilde keserek stüdyoyu terk etti.