Başbakanlık ofisini bastılar !

Başbakanlık ofisini bastılar !

Irak'ın başkenti Bağdat'ta güvenlik güçleri çok sıkı korunan Yeşil Bölge'ye protestoculara müdahale etti.

Bağdat'ta Şii lider Sadr yanlısı göstericiler, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'yi ihlal ederek, Başbakan İbadi'ninBaşbakanlık ofisini ve parlamento binasını bastı.

Bölgenin güvenliğinden sorumlu güçler, havaya yoğun bir şekilde ateş açarak göstericileri dağıtmaya çalışırken, Sadr'a bağlı Seraya es-Selam'a (Barış Tugayları) bağlı çok sayıda milis de Yeşil Bölge yakınlarına geldi.

Yeşil Bölge'ye çok sayıda güvenlik gücü ve zırhlı araç takviyesi yapıldı. Güvenlik güçleri çok sıkı korunan Yeşil Bölge'ye giren hükümet karşıtı protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermiler kullandı.

Reuters'in haberine göre, Hastane kaynakları protestolarda 4 kişi ölürken, 90 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bazı eylemciler başbakanlık ofisine de saldırmaya çalışırken, yetkililer sokağa çıkma yasağı ilan etti. Devlet televizyonu yasağın ikinci bir emre kadar süreceğini bildirdi.

Eylemciler hükümeti petrol gelirleri azalırken ihtiyaç duyulan reformları yapmamakla ve IŞİD'le mücadelede mesafe alamamakla suçluyor.

'GECİKEN REFORMLAR VE GÜVENLİK'

Ülkenin batısı ve kuzeyindeki bazı bölgeleri denetimi altında tutan IŞİD, son dönemde onlarca kişinin öldüğü saldırılardan sorumlu tutuluyor. Eylemciler hükümetin reformları hayata geçirmekte yavaş davranmasına öfkeli olduklarını söylüyorlar.

Bu ay başında da yüzlerce protestocu, parlamentonun patlamalara karşı dayanıklı bir şekilde inşa edilen duvarlarını yıkıp, binayı basmıştı.

Bağdat'taki Yeşil Bölge parlamentoya, önemli kamu binalarına ve çok sayıda büyükelçiliğe ev sahipliği yapıyor.