''Baykal gölü okyanus olacak''

''Baykal gölü okyanus olacak''
Güncelleme:

Baykal Gölü’nün tarihini inceleyen bilim insanları, 20 milyon yıl sonra Avrasya Kıtası’nın ikiye ayrılacağını, gölün ise okyanusa dönüşeceğini iddia etti

Bilim insanları, Avrasya Kıtası'nın 20 milyon yıl sonra Baykal Gölü üzerinden ikiye ayrılacağını öne sürdü. Rusya Bilimler Akademisi'ne bağlı Jeoloji ve Mineraloji Enstitüsü ile Novosibirsk Üniversitesi'nden uzmanlar, Baykal Gölü'nün tarihini inceledi. Gondwana Research isimli bilimsel dergide yayımlanan makaleye göre 20 milyon yıl içinde bölgeyi büyük bir değişim bekliyor. Makalede, "Dünya'nın kabuğunda (Baykal Gölü'nün dibinde), tam da Avrasya'nın ortasında dev bir çatlak var, Baykal çatlak bölgesi. Bu çatlak giderek genişliyor ve jeodinamik durumda bir değişiklik olmazsa, 20 milyon yıl içinde en büyük anakara Avrasya, yeniden ikiye bölünecek. Baykal Gölü'nün bulunduğu yerde yeni bir okyanus oluşacak" ifadelerine yer verildi.

ÇATLAK BÜYÜYOR

Baykal Gölü'nün dibindeki çatlak giderek büyüyor. 5 ila 7 milyon yıl öncesinde çatlağa neden olan sebeplerin ortaya çıktığı tahmin ediliyor ve bu dönemde dağların ve çukurların oluşmasını sağlayan tektonik hareketlerin çoğaldığı belirtiliyor.

Sabah

Etiketler baykal gölü