Biden’ın eski ofisinden gizli belgeler bulundu

Biden’ın eski ofisinden gizli belgeler bulundu
Güncelleme:

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida'daki evinden çıkan gizli belgeleri eleştiren ABD Başkanı Biden'ın ofisinden benzer şekilde devlete ait gizli belgeler ortaya çıktı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın eski kişisel ofisinde başkan yardımcılığı yaptığı dönemden kalma, devlete ait “gizli belgeler” bulundu. Biden’ın danışmanlarından Richard Sauber, Biden’ın, kurucusu olduğu Penn Biden Merkezi’ndeki kişisel ofisinde, 2009-2017 yılları arasındaki başkan yardımcılığı görevi sırasından kalan bazı “gizli bilgiler içeren az sayıda belgenin” bulunduğunu kaydetti.

BELGELER İNCELENMEYE ALINDI

Belgelerin 2 Kasım 2022’de, “kilitli bir dolapta” bulunduğunu söyleyen Sauber, belgeler bulunur bulunmaz Biden’ın kişisel avukatlarının, Beyaz Saray ve devletin ulusal arşivlerle ilgili kurumlarıyla iletişime geçtiğini ifade etti. Beyaz Saray yetkilileri, Adalet Bakanlığının söz konusu belgeleri incelemeye aldığını duyurdu.

OBAMA-BİDEN KAYITLARI MI? 

Başkan Biden’ın özel danışmanı  Sauber, “Beyaz Saray, gizli işaretlere sahip az sayıda belge de dahil olmak üzere, Obama-Biden Yönetimi kayıtları gibi görünen şeylerin keşfi konusunda Ulusal Arşivler ve Adalet Bakanlığı ile işbirliği yapıyor” dedi.

10 BELGE BULUNDU

ABD kanalı CBS News’e edindiği bilgiye göre, Biden’ın Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi’ndeki ofisinde yaklaşık 10 belge bulundu. ABD Başsavcısı Merrick Garland Chicago’daki ABD başsavcısından National’a teslim edilen gizli belgeleri incelemesini istedi. Biden, bu ofis alanını 2017 ortasından 2020 başkanlık kampanyasının başlangıcına kadar periyodik olarak da kullanmıştı.

TRUMP’I SORUMSUZLUKLA SUÇLAMIŞTI

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’daki evinden çıkan gizli belgeleri eleştiren Biden’ın ofisinden benzer şekilde gizli belgelerin çıkmasına Cumhuriyetçi Parti üyeleri tepki gösterdi.

CNN televizyonuna konuşan Cumhuriyetçi siyasetçi James Comer, Biden’ın kişisel ofisinden gizli belgelerin çıkmasının ironik olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Başkan Biden, (eski) Başkan Trump’ın yanlışlıkla gizli belgeleri kendi konutuna veya herhangi bir yere götürmesini çok eleştirdi ve şimdi öyle görünüyor ki kendisi de aynısını yapmış olabilir.”

Biden, FBI ajanlarının 8 Ağustos’ta Trump’ın Palm Beach’teki Mar-a-Lago malikanesinde yaptıkları aramada gizli belgelerin bulunması üzerine, “Biri nasıl bu kadar sorumsuz olabilir?” yorumunu yapmıştı.

FBI BASKIN YAPMIŞTI

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida’da bulunan Mar-a-Lago malikanesi, 8 Ağustos sabahı FBI ajanlarınca düzenlenen baskınla aranmıştı.

Trump, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu, milletimiz için karanlık bir zamandır. Daha önce hiçbir ABD başkanının başına böyle bir şey gelmedi.” ifadesiyle baskına tepki göstermişti.

Yaklaşık 40 FBI ajanının 9 saatten fazla süren aramasında Trump’ın özel kasasına girildiği kaydedilmiş, Mar-a-Lago’dan 10'dan fazla kutu kanıt toplandığı haberlere yansımıştı.

ABD Ulusal Arşivleri, 22 Ağustos’ta eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’daki evinden ocak ayında kendilerine teslim edilen belgeler arasında, en az 700 sayfalık “gizli belgenin” olduğunu duyurmuştu.