Bireysel silahlanmada tehlikeli artış

Bireysel silahlanmada tehlikeli artış
Güncelleme:

Yabancı düşmanlığının tehlikeli boyutlara ulaştığı Almanya’da silah ruhsatına sahip aşırı sağcıların sayısı yüzde 35 arttı.

Alman Hükümeti’nin Sol Parti’nin soru önergesine verdiği yanıtta 28 Aralık 2020 itibariyle bin 203 aşırı sağcının silah ruhsatına sahip olduğu ifade edildi. Hükümetin cevabında bu sayının 2019’a göre, yüzde 35 artış anlamına geldiği açıklandı.

İç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izlenen ve aralarında aşırı sağcıların da bulunduğu “Reichsburger-İmparatorluk Vatandaşları” örgütü yandaşlarının 528’inin de silah ruhsatı bulunduğu kaydedildi.

Sol Parti Milletvekili Martina Renner, silahlara sahip olan aşırı sağcıların sayısındaki artışın Neonazi tehdidinin arttığını kanıtladığını belirtti.

ÖNLEM ALINMADI
Renner, Anayasa Koruma Teşkilatının silah ruhsatı verilmesi sürecine dahil edilmesinin, aşırı sağcıların silahlanmasına karşı etkili bir önlem olmadığını gösterdiğini vurguladı.

Güvenlik çevreleri ise bu artışın, Şubat 2020’de silah yasasında yapılan değişiklikten bu yana güvenlik makamlarının silah ruhsatı başvurularının daha ayrıntılı incelemesinden kaynaklandığını öne sürüyor.

Geçen yılın başında silah yasasında yapılan değişiklikte, ruhsat başvurularında ve ruhsatın 3 yılda bir yenilenmesinde başvuru yapan kişinin Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından “aşırı görüşlü” olarak takip edilip edilmediğinin soruşturulması gerekiyor.

Ülkede yapılan son araştırmalar, aşırı sağ oluşumların yükselişe geçtiği ve neredeyse yarısının şiddet yanlısı olduğu, temel hedeflerinde ise ülkedeki yabancılar olduğunu ortaya koyuyor. “İmparatorluk Vatandaşları”, aşırı sağcıların kendilerine verdiği isim. Grup, Almanya’nın Batılı müttefikler tarafından hâlâ işgal altında olduğuna inanıyor, Alman İmparatorluğu’nun II. Dünya Savaşı öncesindeki, yani 1937’deki sınırlarını geçerli sayıyor. Alman devletini ve ona bağlı çalışan herhangi resmi bir kurumu kabul etmiyor ve vergi ödemiyorlar.