Biz turistsizlikten kırılıyoruz, onlar ise istemiyor

Biz turistsizlikten kırılıyoruz, onlar ise istemiyor
Güncelleme:

İtalya'nın ünlü Venedik kentinde halk, haftasonu sokağa döküldü. Venedikliler, kentin turist akını nedeniyle 'yaşanmaz hale gelmesini' protesto etti.

Venedikliler ellerinde bavullarla katıldıkları gösteride, barınma ve istihdam sorunları nedeniyle kentten göç etmek zorunda kalmalarına yol açan politikalara tepki gösterdi.

Venedik ve exodus (toplu göç) kelimelerinin birleşimiyle "Venexodus" adı verilen gösteriye katılanlardan bazıları "İkamet hakkımızı geri alalım", "Gitmeyeceğim, kalacağım ve direneceğim" yazılı, kimileri ise "Elveda Venedik" şeklinde dövizler taşıdı.

Protestocular, kentteki evlerin daha çok kar getirdiği gerekçesiyle turistlere kısa süreliğine yüksek fiyatlarla kiralanmasından ve turizm dışındaki sektörlerde çalışanların iş bulamamasından şikayetçi.

Kentteki işyerleri ve faaliyetlerin çoğunlukla turistlere yönelik hale gelmesi nedeniyle yerel halk için market alışverişi gibi gündelik ihtiyaçları karşılamanın bile gittikçe güçleştiği de belirtiliyor.

Yılda 9 milyon turist ziyaret ediyor

Venedik'in 1951'de yaklaşık 175 bin olan nüfusu bugün 55 bin civarına gerilemiş durumda.

Kentte konaklayan turist sayısının yılda dokuz milyona, günübirlik gezmeye gidenlerin sayısının ise 24 milyona ulaştığı belirtiliyor.

Venedik yönetimi, yerel halkın hayatını kolaylaştırabilmek amacıyla, kent içi ulaşımda kullanılan vapurlarda kent sakinlerine öncelik tanımak gibi önlemlere başvuruyor.

Cumartesi günü yapılan gösteriyi organize eden Matteo Secchi, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu halkı yok olan ancak kalıntıları hala sergilenen Pompei kentini örnek vererek, "Biz de, insanların ziyaret edip muhteşem olduğunu söylediği ama içinde kimsenin yaşamadığı Pompei'ye dönüşüyoruz" dedi.

"Venedikliler turistlere karşı çıkmıyor" diyen Secchi, "Turistlerin Venedik'e gelmesinde sakınca yok ama yerel halk da burada yaşayabilmeli. Amaç bu iki farklı dünyayı bir araya getirmek olmalı" diye konuştu.

BBC TÜRKÇE

Etiketler turist venedik fazla