BM Genel Sektreteri Guterres: ''İnsanlık adına askerlerinizi geri çekin''

BM Genel Sektreteri Guterres: ''İnsanlık adına askerlerinizi geri çekin''
Güncelleme:

Rus ordusunun Donbas'a yönelik harekatı BM Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında başladı. Canlı yayında dünyaya seslenen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ''Bu görev sürem boyunca yaşadığım en üzücü an'' ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı operasyonun ardından dünyadan tepki yağmaya devam ediyor.

Son günlerde peş peşe toplantılar yapan ve Rusya-Ukrayna krizine barışçıl ve diplomatik bir çözüm arayan BM, büyük bir şokla birlikte operasyon haberini toplantı esnasında aldı. BM üyesi ülkelerin temsilcileri sırayla Rusya'yı kınayan açıklamalar yaparken en çarpıcı sözler BM Genel Sekreteri'nden geldi.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Güvenlik konseyi toplantısında acil olarak katıldığı canlı yayında "Putin bizim toplantımız esnasında operasyon emrini verdi. Ukrayna ordusuna askerlerini çekmek için çağrı yaptı. Barışa bir şans verin. Ben yaptığım çağrıyı değiştiriyorum. Başkan Putin insanlık adına askerlerinizi geri çekin. İnsanlık adına lütfen Avrupa'da yüzyılın en büyük savaşını başlatmayın. Bu hem Ukrayna için hem Rusya için trajik olur ve şu anda öneremeyeceğimiz bir etkiye yol açar." sözlerini kullandı. Guterres açıklamasında "Bu görev sürem boyunca yaşadığım en üzücü an" ifadesini kullandı.

Öte yandan BM Güvenlik Kurulu'nda yapılan toplantı operasyon haberinin gelmesiyle birlikte Rus ve Ukrayna elçilerinin söz savaşına sahne oldu.

Ukrayna BM Temsilcisi Sergiy Kyslytsya Rus mevkidaşına seslenerek "Savaş suçluları için araf yoktur. Onlar direkt olarak cehenneme gider!" ifadesini kullandı.

Rusya'nın BM Temsilci Vassily Nebenzia ise Kyslytsya'nın bu sert sözlerine "Moskova'nın saldırısı Ukrayna halkına değil Kiev'de görev yapan cuntaya karşıdır." diyerek cevap verdi.