BM'ye skandal Türkiye teklifi !

BM'ye skandal Türkiye teklifi !
Güncelleme:

Kıbrıs için devam eden müzakerelerde BM'ye Türkiye karşıtı bir teklif sunuldu.

Kıbrıs'ta 40 yılı aşkın bir süredir devam eden müzakerelerde BM'ye Türkiye karşıtı çirkin bir teklif sunuldu. Teklife göre, Yunanistan ve Güney Kıbrıs, Türkiye'nin ülkedeki çözüm sürecinde 'garantörlük' seviyesinden 'danışmanlık' seviyesine indirilmesi isteniyor

Güney Kıbrıs ile Yunanistan'ın Kıbrıs müzakerelerine ilişkin BM'ye sunmak için hazırladığı skandal teklifte, Türkiye'nin 'garantörlük' hakkının 'danışmanlık' statüsüne düşürülmesi isteniyor.

Kıbrıs'ta 41 yıldır süren çözümsüzlüğü sona erdirmek amacıyla Rum ve Türkyönetimleri arasında başlatılan görüşmelerde Yunanistan ve Güney Kıbrıs'tan küstah bir teklif geldi. Rum lideri Nikos Anastasiadis, Yunanistan'la birlikte hazırladıkları teklif raporunu masaya koydu.

AKINCI'DAN RAPORA RET

Akşam'da yer alan habere göre, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın önerilen teklif ve raporu reddettiği ifade edildi. Rum yönetimi, bu plan üzerinden müzakere edeceklerini belirterek, 8 sayfalık Rum-Yunan teklifini medyaya sızdırdı.

ASKERİMİZİ İSTEMİYORLAR

Raporda, Türkiye'nin garantörlüğünün tamamen kaldırılmasını, yerine sadece AB ülkelerinden oluşacak 2 bin 500 kişilik bir BM polis gücünün Ada'ya gelmesini ve gücün içinde Türkiye'nin olmayacağı öngörülüyor.

İŞTE O KÜSTAH RAPOR

Çözümün ilk günü Türk askerinin yüzde 75'i Ada'dan ayrılacak.

Kalan yüzde 25'i belirli süre Ada'da kalacak ancak çekilene kadar bir kışlada toplu bekleyecek.
Türk askeri çekildikten ve çözüm anlaşması yürürlüğe girer girmez AB ülkelerinden 2500 kişilik polis gücü, Ada'da iki kurucu devletin sınırları arasında bir karargahta üslenecek.

AB polis gücü BM himayesindeki olacak, 5 yıllık görev süresi Türk ve Rumlar talep ederse uzatılacak. Polis gücü, Federal Kıbrıs hükümetiyle işbirliği yapacak, BM ve AB kurallarına göre hareket edecek.
Türkiye, Yunanistan ve İngiltere polis gücünde yer almayacak.Güç herhangi bir ittifaktan gelmeyecek.