Brezilya Rusya'nın Türkiye'ye göndereceği Sputnik V aşısına onay vermedi

Brezilya Rusya'nın Türkiye'ye göndereceği Sputnik V aşısına onay vermedi
Güncelleme:

Brezilya ilaç düzenleme kurumu Anvisa, Rusya’nın Sputnik V aşısına ‘etkinliği ve güvenliğine ilişkin verilerin eksik olduğu’ gerekçesiyle onay vermedi.

Koronavirüs  etkilerinin en yoğun yaşandığı ülkelerden biri olan Brezilya’da birçok eyalet yönetimi, Rus aşısına yönelik kullanım talebinde bulunmuştu.

Euronews’in haberine göre, ANVISA Başkanı Antonio Barra Torres, “Milyonlarca Brezilyalının, çok zorlu bir süreçten geçtiğimiz sırada uygun güvenlik, etkinlik ve kalite testlerinden geçirilmemiş bir ürünle karşı karşıya kalmalarına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Brezilya 23 Şubat’ta Pfizer-BioNTech’in Kovid-19 aşısına geniş çaplı kullanım izni vermişti. Çin aşısı CoronaVac ve AstraZeneca-Oxford’un Kovid-19 aşısı da ANVISA’dan acil durum yetkisi almıştı.

Brezilya’da şu ana kadar 14 milyon 370 bin vakaya ratlanırken ölü sayısı ise 392 bini aşmış durumda. Ülkede 1 milyonun üzerinde aktif vaka var.

RUSYA: SPUTNİK V YÜZDE 97,6 ORANINDA ETKİLİ

Brezilya’nın kullanım onayı vermediği Sputnik V aşısı henüz Amerikan ve Avrupalı sağlık düzenleme kurumlarından da onay aşamasından geçemedi.

Rusya ise Covid-19’a karşı ürettiği ve Türkiye’de de üretimine başlanacak Sputnik V’nin, toplamda 3 milyardan fazla nüfusa sahip 61 ülkede tescil edildiğini bildiriyor.

 5 Aralık 2020 ila 31 Mart 2021 tarihleri arasında Rusya’da aşının her iki dozu ile aşılanmış olanlar arasında yapılan araştırmadan elde edilen koronavirüs enfeksiyon oranına ilişkin verilerin analizine göre, aşının yüzde 97,6 etkinlik gösterdiği belirtiliyor.