Bulgaristan Hükümeti istifasını verdi

Bulgaristan Hükümeti istifasını verdi

Bulgaristan'da hükümetin verdiği istifa dilekçesi kabul edildi.

Bulgaristan Parlamentosu Başbakan Boyko Borisov'un sunduğu hükümetin istifa dilekçesini onayladı.

Toplam 240 milletvekilinin katıldığı oylamada 220 milletvekili istifaya destek verirken iki kişi çekimser kaldı.
 
Görev süresinin ikinci yılını tamamlayan Başbakan Borisov ülkeyi ve ekonomiyi dengeli ve istikrarlı olarak bıraktığını belirterek, mevcut hükümetin teknokratlar hükümetinin kurulmasına dek görevini sürdüreceğini söyledi.

Başbakan Borisov, ikinci turu 13 Kasımda yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda Genel Başkanı olduğu GERB partisinin adayı, Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva'nın seçimi kaybetmesi üzerine istifa kararı almıştı.
 
Ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) lideri  Korneliya Ninova, partisinin mevcut parlamento çerçevesinde kurulabilecek yeni  bir hükümete katılmayacağını, muhalefette kalıp erken seçime hazırlanacaklarını  söyledi.
 
Üyelerinin çoğunluğunu Türkleri oluşturduğu muhalefetteki Hak ve  Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) genel Başkanı Mustafa Karadayı ise Borisov  hükümetinin büyük oranda güven kaybına uğradığını, iktidarı sırasında ülkede  nefret dilinin hakim olduğunu söyledi.
 
Dini, etnik yada başka farkılıklar üzerinden toplumun bölünmesine  artık bir son verilmesi gerektiğini belirten Karadayı, Bulgaristan'ın çok zor bir  döneme girdiğini söyledi.
 
HÖH partisinin genel başkanlığından ihraç edilip Sorumluluk Özgürlük  ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisini kuran bağımsız milletvekili Lütvi  Mestan ise Borisov’un 2009 ve 2014 yılında iktidara gelip, ikinci kez istifa  ettiğini belirterek, artık anayasadeğişikliğini yapabilecek bir meclis için  seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.
 
Bulgaristan anayasasına göre cumhurbaşkanı görev süresinin son üç  ayında eski cumhurbaşkanı parlamentoyu feshedemiyor.
 
Görev süresi 22 Ocak'ta sona erecek Rosen Plevneliev'in yeni seçilen  Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile ülkeyi erken seçime hazırlayacak geçici bir  teknokratlar hükümeti kurması, sonrasında ise erken seçim için tarih belirlemesi bekleniyor.

AA