Buz Devri'nden kalan çizimlerinin sırrı çözüldü

Buz Devri'nden kalan çizimlerinin sırrı çözüldü
Güncelleme:

Londra'da mobilya tamircisi Ben Bacon, 20 bin yıllık işaretleri analiz ederek Buz Devri'nde neden mağaralara çizim yapıldığının anlaşılmasını sağladı.

Londra'da yaşayan mobilya tamircisi Ban Bacon, 20 bin yıllık işaretleri analiz etti. Arkeologların anlamlarını çözemediği noktaların, hayvanların çiftleşme dönemlerini gösterdiği düşünülüyor. 

BBC Türkçe'nin haberine göre, Bacon, avcı-toplayıcıların ne dediğinin ilk kez anlaşılabiliyor olmasını "gerçeküstü" olarak tanımlıyor.

Britanya'nın en büyük kütüphanesi olan British Library'de ve internette saatlerce araştırma yapan Bacon, çok sayıda veri buldu ve tekrar eden çizimleri incelemeye başladı.

Bazı resimlerde "Y" işareti olduğunu fark etti. Bunun "doğum" sembolü olabileceğini düşündü. Araştırması ilerleyince arkadaşlarını ve uzman akademisyenleri işe dahil etti.

Onlar da her ne kadar "sokaktan bir insan" olsa da Bacon'a araştırmalarına devam etme konusunda cesaret verdiler. Bacon, Durham Üniversitesi'nden iki profesör ve University College London'dan bir profesörün dahil olduğu bir ekiple beraber çalışmaya başladı.

Şu an yaşayan hayvanların doğum döngüleri incelendi. Mağara resimlerindeki nokta sayısının, ay takvimine göre hayvanların çiftleşme dönemine işaret ettiği ortaya çıktı.

Ekibin bulguları Cambridge Arkeoloji Dergisi'nde yayımlandı.

Durham Üniversitesi'nden Prof. Paul Pettitt, kendisiyle iletişime geçen Bacon'ın "bu işi ciddiye almasından dolayı" mutlu olduğunu söylüyor.

Pettitt, "Sonuçlar gösteriyor ki, Buz Devri avcı-toplayıcıları sistemsel takvimi kullanan ve önemli ekolojik bilgileri oraya işaretleyen ilk insanlardı" diyor ve ekliyor:

"Fransa'daki Lascaux'da ve İspanya'daki Altamira'daki mağaralardaki sanatı miras bırakan insanların aynı zamanda erken dönem zaman kaydını da miras bıraktığını söyleyebiliriz ki bu daha sonra bizler için genel geçer bir hal aldı."

Bacon ise atalarımızın "düşündüğümüzden daha çok bize benzediğini, bizimle aralarında binlerce yıl olsa da onlarla bir anda daha çok yakınlaştığımızı" belirtiyor.

BBC Türkçe