Çin ABD'li diplomatlara anal korona testi uygulamış

Çin ABD'li diplomatlara anal korona testi uygulamış
Güncelleme:

Çinli yetkililerin, ülkedeki ABD'li diplomatlara anal yollardan korona virüsü testi yaptığı ortaya çıktı. ABD Dışişleri'nden Amerikan medyasına yapılan açıklamada, Pekin'den bunun bir daha yapılmayacağı yönünde söz aldıkları belirtildi. Çin Dışişleri ise haberi yalanladı.

Çin hükümetinin ABD'li diplomatlara anal yoldan korona virüsü testi uyguladığı, ABD Dışişleri'nin itirazıyla bu uygulamadan vazgeçme sözü verdiği açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Vice News'a yapılan açıklamada, Pekin'in 'bu testlerin diplomatik personele yanlışlıkla yapıldığını söylediği' belirtildi. Çin ise haberi yalanladı.

'DAHA DOĞRU SONUÇ VERİYOR'

Çin yönetimi, belirli bölgelerde ve özellikle yurt dışından gelen kişilere anal yoldan korona virüsü testi yapıyor. 'Sıfır vaka' politikasını uygulamaya çalışan Pekin, bu testlerin daha doğru sonuç verdiğini ve pozitif kişilerin atlanmasının önüne geçtiğini savunuyor. ABD'li diplomatlara da anal test yapıldığı bilgisi, ilk olarak Washington Post gazetesi tarafından gündeme getirilmişti.

Vice News sitesine konuşan bir ABD Dışişleri Sözcüsü'yse haberi doğrulayıp bu uygulamadan artık vazgeçildiğini belirtti. Sözcü, "Dışişleri Bakanlığı bu tür bir teste hiçbir zaman izin vermedi ve bazı çalışanlarımızın buna maruz kaldığını öğrendiğimizde doğrudan Çin Dışişleri Bakanlığı'na protestoda bulunduk" dedi.

 'VİYANA SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI'

Buna göre Çin yönetimi ABD'ye, 'diplomatik personelin bu testlerden muaf olduğunu' ve 'testlerin yanlışlıkla yapıldığını' söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Çin'deki personeline anal yolla testleri reddetme talimatı verdiği de belirtildi. ABD Dışişleri Sözcüsü, bu uygulamanın Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu ve 'Amerikalı diplomatlar ile ailelerinin onurunu korumaya bağlı olduklarını ekledi. Kaç diplomatın veya aile üyesinin bu testlere tabi tutulduğu bilinmiyor.

PEKİN'DEN YALANLAMA

Çin Dışişleri Bakanlığı'ysa, dünya çapında ses getiren haberi yalanladı. Çin Dışişleri sözcüsü Zhao Lijian, "Bildiğim kadarıyla, Çin ülkede bulunan Amerikan diplomatik personelinden hiçbir zaman anal test istemedi" dedi. 

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun şubat ayında internet sitesinden paylaştığı bir direktifte, anal korona virüsü testlerinin bazı durumlarda boğaz ve burun testlerinden daha başarılı olduğu belirtiliyordu. Komisyon bununla birlikte, rektum yoluyla örnek almanın kitlesel kullanım için uygun olmadığını vurguluyordu. Paylaşımda, bu testlerin rektumun üç ila beş santimetre içinden pamuklu çubukla örnek alınarak yapılması talimatı veriliyordu. Bu paylaşım, Çin sosyal medyasında tepki çekmişti.