Çin'de kırmızı alarm! 1.2 milyon kişi karantinaya alındı

Çin'de kırmızı alarm! 1.2 milyon kişi karantinaya alındı
Güncelleme:

Çin başkenti Pekin'e bağlı, yaklaşık 1.2 milyon insanın yaşadığı kırsal bölgede koronavirüs paniği yaşanıyor. Shunyi bölgesindeki tüm köylerin karantina altına alındığı bildirildi.

Kuzeydoğu Çin'in Heilongjiang Eyaletindeki ise 440.000 kişilik bir ilçe olan Wangkui, 20 asemptomatik vaka bildirmesinin ardından tam karantina altına alındı.

Geçen haftadan bu yana Çin, Pekin'in güneyinde bulunan iki şehri sıkı karantina altında tutuyor. Şehirlerin karayolu bağlantıları kesildi ve yeniden artan vakaları kontrol altına alabilmek için milyonlarca vatandaşının ülkeyi terk etmesini yasakladı.

Kısıtlamalar ilk olarak Hebei eyaletine bağlı birkaç milyon nüfuslu Shijiazhuang'da ortaya çıkmıştı ancak daha sonra eyalete bağlı çevresi 11 milyon nüfuslu bölgenin büyük bir kısmı karantina altına alınmak zorunda kaldı. 7 milyonluk nüfusa sahip komşu Xingtai kentinde de bazı vakalar tespit edildi.

Shunyi'nin bölge müdür yardımcısı Zhi Xianwei bugün yaptığı açıklamada, ‘Shunyi'deki tüm köylerin mühürlendiğini ve her birinin yalnızca girişe sahip olduğunu’ söyledi. 

Bölge genelinde koronavirüs taraması devam ederken, vatandaşların test sonuçlarını alana kadar evlerini terk etmeleri yasaklandı.

Bölgede önlemler ciddi oranda artırıldı, kuryelerden paketlerini teslim etmeden önce köylerin girişine yerleştirilmiş dezenfekte noktalarını kullanmaları istendi.

Yerel yetkililer, Wangkui'nin Heilongjiang kasabasında bölgeden çıkmasına izin verilmeyen arabalardan dolayı trafiğin kilitlendiğini söyledi.

Wangkui İlçesindeki acil durum şeritleri dışındaki tüm yollar kapatıldı, toplu taşıma ise tamamen durdu.

Sakinlerin 'acil durumlar' olmadığı sürece kasabayı terk etmeleri yasaklandı. Ayrıca üç gün içinde alınmış negatif test sonucuna sahip olmaları mecbur kılındı.

Sert önlemler, 440.000 kişilik kasabada cumartesi günü ilk vakanın tespit edilmesinden sonra alındı. Kasabada bugüne kadar 20 asemptomatik hasta tespit edildi.

Son aylarda, vatandaşlar yavaş yavaş normal hayatlarına döndükçe Çin, sağlık krizini büyük ölçüde kontrol altına almış görünüyordu ancak geçen hafta Pekin'i çevreleyen Hebei Eyaletinde yeni bir salgın patlak verdi.

Hebei eyaletinin Shijiazhuang ve Xingtai şehirlerinde yoğunlaşan salgın, son aylarda Çin'in yüz yüze kaldığı en ciddi tehlikelerden biri.

Geçtiğimiz haziran ayında, Pekin'de büyük deniz ürünleri pazarı Xinfadi'de yüzlerce kişiyi enfekte eden bir salgını tetikleyen bir dizi enfeksiyon tespit edilmişti.

Ulusal Sağlık Komisyonu pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hebei'de 82 kişinin test sonucunun pozitif çıktığını ve semptomlar gösterdiğini söyledi. Ülke çapında 76 kişi daha belirti göstermeden pozitif çıktı. 

Hebei, son sekiz gün içinde 265 doğrulanmış vaka ve en az 203 asemptomatik vaka kaydetti.

Pazartesi itibariyle Çin, 4.634 ölümle toplam 87.536 doğrulanmış vaka kaydetti.

Öte yandan DSÖ yetkilileri aylar sonra virüsün kaynağını araştırmak için Çin'in Vuhan kentine gidiyor. 

Dünya Sağlık Örgütünden 10 kişilik bir uzman ekip, Perşembe günü koronavirüsün ortaya çıktığı Çin'e gidiyor. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, DSÖ ekibinin Çinli uzmanlar ile Kovid-19'un kaynağı konusunda ortak araştırma yürüteceği belirtildi.