Çocuk istismarına karşı tarihi karar!

Çocuk istismarına karşı tarihi karar!
Güncelleme:

Fransa'da rıza yaşını 15 olarak belirleyen ve bu yaşın altındakilerle cinsel ilişkinin "tecavüz" sayılmasını öngören yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi.

Fransa'da tartışmalara yol açan ve üzerinde kısmi değişiklikler yapılan tasarı 23 Mart'ta Senatodan geçtikten sonra Ulusal Mecliste oylamaya sunuldu. Oylamada "hayır" ve çekimser oy verilmeyen tasarı parlamentoda 67 "evet" ile onaylandı. Senatör Annick Billon tarafından hazırlanan tasarı çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüzle mücadele etmeyi hedefliyor.

Tasarıya göre cinsel ilişki kişiler arasındaki yaş farkı 5'i geçtiği durumda "tecavüz" sayılıyor. Ensest ilişkilerde ise rıza yaşı 18'e çıkarıldı. Bu kurallara uymayanlara 20 yıl hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Ulu Camii'ye balyozla saldırdı!Türkiye
Tasarıya göre, 15 yaşındaki küçük çocukları internet üzerinde cinsel ilişkide bulunmaya teşvik edenlere 10 yıl hapis ve 150 bin avro para cezası verilecek.

Fransa'da yetişkin kişiler arasında yaşanan ensest ilişkiler hakkında herhangi bir yasak bulunmuyor. Fransız kanunlarında çocukların kaç yaşından itibaren cinsel anlamda reşit sayıldıklarına ilişkin bir düzenleme yer almıyordu. Çocuk hakları savunucuları ve dernekler, bu konuda alt sınırın belirlenmesi için hükümete çağrıda bulunmuştu.

RIZA ARKASINA SAKLANILAMAYACAK

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre; yasanın "tarihi adım" olduğuna dikkat çeken Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti "Artık hiçbir yetişkin saldırgan, 15 yaşından küçüklerin rızası gerekçesinin arkasına saklanamayacak" dedi.

Önceki yasaya göre savcıların tecavüz ya da cinsel saldırı suçlamasında bulunmak için yetişkinin reşit olmayanı cinsel ilişki için zorladığını, tehdit ettiğini ya da kandırdığını kanıtlaması gerekiyordu.

Ancak yeni yasada aralarında en fazla 5 yaş fark olan ergen ve genç yetişkin arasında cinsel ilişkiye cinsel saldırının sözkonusu olmaması şartıyla izin veriyor.

Bazı milletvekillerinin 5 yaş fark durumunda cinsel ilişkiye göz yumulmasını eleştirirken, Adalet Bakanı Dupond-Moretti, 18 yaşında bir genci 14.5 yaşında bir kızla rızayla ilişkiye girdiği için hapse atmak istemediği savunmasını yaptı.

Rıza meselesi özellikle 2018 yılında 28 yaşında bir erkeğin parkta tanıştığı 11 yaşında bir kız çocuğuyla cinsel ilişkiye girmekten mahkum edildiğinde ilkin çocuğun rızası gerekçesiyle tecavüzle suçlanmayıp hafif ceza almasıyla tartışmaya açılmıştı.