Çöle 400 milyar dolarlık vaha kuruluyor

Çöle 400 milyar dolarlık vaha kuruluyor
Güncelleme:

ABD'de, çölün ortasına yapılacak olan 5 milyon nüfuslu megakent inşa etme projesinde sona yaklaşıldı.

ABD’de 5 milyon kişi için Marc Lore tarafından tasarlanan megakent, Tokyo’nun temizliğinden, New York’un renkliliğinden ve Stockholm’ün altyapısından örnek alınarak plan oluşturuldu. Milyarder Marc Lore ‘ABD’nin yeni şehri’ için fon arayışlarına başlandı.

Eski Walmart yöneticisi Marc Lore, sürdürülebilir bir metropol olarak ABD çölünde planladığı Telosa için planlarını açıkladı. 150 bin dönüm arazi üzerine kurulacak olan Telosa şehri, çevre dostu mimari, sürdürülebilir enerji üretimi ve kuraklığa dayanıklı bir su sistemi vaat ediyor.

Dünyada artan trafik sorununu ise ilk kez yapılacak olan “15 dakikalık şehir tasarımı” sayesinde çözeceklerini duyurdular. İnsanların iş yerlerine, okullarına ve sosyal hizmetlere 15 dakikada ulaşması hedefleniyor.

 HANGİ EYALETE KURULACAĞI BELLİ DEĞİL

Planlamacılar şehrin kurulacağı yeri araştırıyor olsa da, projenin resmi web sitesine göre olası hedefler arasında Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Teksas ve Appalachian bölgeleri yer alıyor.

Önceki gün, mimarlık firması Bjarke Ingels Group (BIG) tarafından desteklenen projenin sunumu yapıldı.

Yayımlanan görüntülerde, konutların yeşilliklerle kaplı olduğu, geniş park, bahçe ve dinlenme alanların olduğu görülüyor.

Şehirde fosil yakan yakıtla çalışan araçların yasaklanacağı belirtilirken, elektrikli araçlar, scooterlar en yaygın kullanılacak araçlar olacağına dikkat çekildi.

BIG tarafından paylaşılan görüntülerde şehrin simgesi olarak Equitism Kulesi göze çarpıyor. Bina; yükseltilmiş su deposu, aeroponik çiftliklere ve ürettiği enerjiyi tüm alana yayan bir çatı sistemiyle inşa edilmiş.

2030 YILINDA UYGULAMAYA KOYULACAK

Bin 500 dönüm alana kurulacak olan Telosa kentinin ilk aşamada yaklaşık 50 bin kişilik bir nüfusa sahip olması bekleniyor. Bu ilk aşamanın maliyeti 25 milyar dolar olarak aktarılırken, kentin 40 yıl içerisinde 150 bin dönüm araziye ve 5 milyon nüfusa ulaşmasıyla birlikte projenin maliyetinin 400 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Proje organizatörleri; özel yatırımcılar, hayırseverler, federal ve eyalet düzeyinde hibeler ve ekonomik kalkınma sübvansiyonları sayesinde proje fonunu tamamlamayı hedefliyor.

Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, şehrin 2030 yılı itibariyle ilk sakinlerini ağırlaması bekleniyor.